Search by category:
Egyéb kategória

Krajčí szerint a Szputnyik-szerződés olyan jó, hogy még nekünk kellene megköszönni az oroszoknak

Krajčí szerint a Szputnyik-szerződés olyan jó, hogy még nekünk kellene megköszönni az oroszoknak
Hegedűs Norbert
2021. 05. 06., cs – 17:27

2021. május 6., csütörtök – 17:31
Friss ikon
Off

Törzs

Krajčí azt állítja, hogy Szlovákia nem köteles megvásárolni az összes vakcinát. „A leszállított védőoltásokat eladhatjuk másnak. Erre például nincs jogunk olyan oltóanyagok esetében, amelyek az Európai Bizottságon (EB) keresztül jutnak el hozzánk. Az összeset át kell vennünk és ki kell fizetnünk, ráadásul jelenleg nem adhatunk el ilyen vakcinát az Európai Unión kívülre” – fűzte hozzá.

Krajčí elmondása szerint az uniós tagállamok arra kényszerültek, hogy a szükségesnél sokkal nagyobb mennyiségben vásároljanak védőoltásokat, melyek egy részét csak az idei év negyedik negyedévében kaphatják meg. „Annak volt a legnagyobb esélye a lehető leggyorsabban oltáshoz jutni, aki a legtöbb vakcinát kötötte le. Így alakították a feltételeket a gyógyszergyárak és az EB” – állítja a volt miniszter.

Krajčí arra is rámutatott, hogy a vakcinagyártókat semmi sem fenyegeti, ha késnek a beszállítással, viszont az egyes országoknak az egész megrendelt mennyiséget át kell venniük.

A Szputnyik-szerződés szerinte „sokkal előnyösebb”, ezért Szlovákiának köszönetet kellene mondania az orosz félnek, hogy „hajlandó volt velünk ilyen szerződést kötni.”

A Szlovák Egészségügyi Minisztérium április végén tette közzé a Szputnyik V vakcinára kötött adásvételi szerződést a szerződések központi nyilvántartásában. A dokumentumban szereplő ár 19 900 000 amerikai dollár áfa nélkül.

Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V védőoltást rendelt. Az orosz vakcina beszerzése feszültséget gerjesztett a koalíción belül, amely a kormány átalakításához vezetett.

Bevezető

Szlovákia elállhat a Szputnyik V vakcinára kötött adásvételi szerződéstől, ha az orosz fél nem szállítja le egy hónapon belül az ígért vakcinamennyiség legalább 50 százalékát. Ezt Marek Krajčí (OĽANO) parlamenti képviselő és volt egészségügy-miniszter jelentette be a közösségi hálón, hozzátéve: sikerült elérnie, hogy a szerződés tartalmazza az erről szóló záradékot. Szerinte a szlovák fél már most is felmondhatja a megállapodást.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment