Search by category:
Egyéb kategória

Döcögve startol a gazdaság

Döcögve startol a gazdaság
Molnár Iván
2021. 05. 18., k – 16:20

2021. május 19., szerda – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

A koronavírus-járvány második hulláma az idei első negyedévben ugyan rendkívüli erővel csapott le Szlovákiára, a gazdaság teljesítménye ennek ellenére már enyhén javult. A Statisztikai Hivatal kedden közzétett gyorsjelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

„Míg tavaly a járvány első hulláma csak márciusban csapott le Szlovákiára, vagyis a gazdaság első negyedéves teljesítményét még nem befolyásolta látványosabb mértékben, a második hullám az idei első negyedév egészét érintette. A jó hír, hogy ennek ellenére már az év első három hónapjában beindult a gazdasági növekedés az egy évvel korábbihoz képest”

– mondta el lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője. Szerinte azonban az egyes ágazatok között kiugróan nagy különbségek vannak. „A bezárásra ítélt üzletek és szolgáltatások hatalmas veszteségeket könyvelhettek el. Az első negyedéves növekedés így nagyrészt az autóiparnak köszönhető, amely csaknem 10 százalékkal növelte a termelését. Így az sem csoda, hogy a kivitelünk márciusban meghaladta a 8 milliárd eurót, ami történelmi rekordnak számít” – tette hozzá Sadovská.

A gazdasági növekedés a foglalkoztatáson egyelőre nem érezteti a hatását. Az első negyedévben 2,36 millió embernek volt munkája, 2,5 százalékkal kevesebbnek az egy évvel korábbinál. „A most közzétett adatokat érdemes óvatosan kezelni, a járványügyi helyzet okozta nehézségek miatt ugyanis a későbbiekben még a szokásosnál nagyobb mértékben módosíthatunk rajtuk” – figyelmeztet Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője, aki szerint az első negyedévvel kapcsolatos részletes adatokat június 4-én teszik közzé.

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? „Az előttünk álló hónapokban a GDP további növekedése várható, persze csak abban az esetben, ha a járványhelyzet már nem romlik látványosabban. A munkanélküliek száma ugyan még a második negyedévben is nőhet, a jó hír azonban, hogy az év második felében már a munkanélküliségi mutatók is javulhatnak” – állítja Sadovská.

„Mi eredetileg azzal számoltunk, hogy idén 2,7 százalékkal nőhet a szlovák gazdaság, a jó első negyedéves adatokat figyelembe véve ezt azonban hamarosan 3,5–4 százalékra módosíthatjuk”

– nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Nagyjából 4 százalék körüli növekedéssel számol Jana Glasová, a 365.bank elemzője is, aki szerint a gazdasági növekedést idén elsősorban a kivitel hajtja majd, a második fél évtől azonban már a hazai kereslet is nőhet.

Bevezető
Pozsony |

A járvány második hulláma ellenére már az idei első negyedévben nőtt a szlovák gazdaság teljesítménye. Az elemzők szerint a tavalyi 5,2%-os visszaesést követően idén 4%-kal nőhet a gazdaság.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment