Search by category:
Egyéb kategória

Online csalások: veszélyben az adózók és a banki ügyfelek

Online csalások: veszélyben az adózók és a banki ügyfelek
Molnár Iván
2021. 05. 19., sze – 18:32

2021. május 20., csütörtök – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

Friss hír, hogy a csalók már az adóhivatal ügyfeleit sem kímélik. „Az elmúlt napokban újabb olyan honlap jelent meg, amely visszaél az adóhivatal nevével. A csalók ezen keresztül próbálják megszerezni az adózók személyes adatait, és pénzt kicsalni tőlük az adó-visszatérítésre hivatkozva. Ezért újra felhívjuk az adózók figyelmét, hogy az adóhivatallal csak ennek a portálján (www.financnasprava.sk) keresztül tartsák a kapcsolatot, és bármiféle gyanú esetén forduljanak a rendőrséghez” – nyilatkozta lapunknak Martina Rybanská, a központi adó- és vámhivatal szóvivője, aki szerint a részletekről a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ honlapján (www.sk-cert.sk) tájékoztatnak.

Sokakat érint

Az adóhivatalon kívül az elmúlt időszakban több szlovákiai pénzintézet is figyelmeztetett arra, hogy a csalók már az online térben is vadásznak az ügyfeleik adataira és pénzére, és ez csak a jéghegy csúcsa. „A személyes adataival történő visszaéléssel vagy legalábbis ez irányú próbálkozással már a lakosság csaknem fele találkozott, az emberek harmadától pedig már megpróbáltak pénzt kicsalni” – nyilatkozta Martin Podolák, az mBank Szlovákia és Csehország termékrészlegének a vezetője, a pénzintézetük számára a Stem/Mark piackutató ügynökség által kidolgozott legfrissebb felmérésre hivatkozva.

Veszélyes adathalászok

A leggyakoribb átverésnek az adathalászat számít, amikor egy internetes csaló oldal egy jól ismert cég hivatalos oldalának láttatja magát, és megpróbál bizonyos személyes adatokat, például azonosítót, jelszót, bankkártyaszámot stb. illetéktelenül megszerezni. „Akik már találkoztak online csalással, azoknak a kétharmada épp az adathalászatra panaszkodott” – tette hozzá Podolák. A jó hír, hogy az esetek többségében az érintetteknek időben sikerül felismerni a veszélyt, így nem történik nagyobb baj. A csalók számára azonban ez így is jó üzletnek számít, hiszen nagyjából minden tizedik ember besétál a csapdájukba, aminek a személyes adatai vagy a pénze látja kárát.

Óvatosabb fiatalok

„Épp ezért fontos a minél nagyobb védelem. E tekintetben azonban látványos különbségek vannak az egyes korosztályok között. Míg például az otthoni wifihálózatát a fiatalok 91 százaléka jól bebiztosítja, az idősebbeknél ez az arány 70 százalék körül mozog. Még rosszabb a helyzet az okostelefonokkal kapcsolatban, hiszen míg a fiatalok 82 százaléka védi jelszóval vagy biometrikus azonosítással a telefonját, az idősebbeknek csupán a 46 százaléka. Így az sem csoda, hogy az utóbbiak gyakrabban kerülnek a csalók hálójába” – mondta el Podolák. Épp ezért a pénzintézetek, de például az adóhivatalok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kibervédelemre, a honlapjaikon tájékoztatva az ügyfeleiket az ezzel kapcsolatos veszélyekre. Érdemes folyamatosan szemmel tartani azonban a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ honlapját is, amelyen naprakész információkat találunk a legújabb csalásokról, és arról, hogy ezeket hogyan védhetjük ki.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány kirobbanása óta azok is rászoktak az online ügyintézésre, akik erre korábban nem is gondoltak. Az adóhivatalok, bankok, biztosítók ügyfeleire azonban a csalók is kivetették a hálójukat, az online szolgáltatások esetében ezért most még fontosabb az óvatosság.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment