Search by category:
Egyéb kategória

A Könnyező Szűz búcsúja – a bacsfai kegyhely

A Könnyező Szűz búcsúja – a bacsfai kegyhely
Hegedűs Norbert
2021. 06. 19., szo – 14:40

2021. június 19., szombat – 18:07
Friss ikon
Off

Törzs

A 63-as főúton Dunaszerdahelyről Pozsony felé tartva még Somorja előtt haladunk át Bacsfán, amely sokak emlékezetében Szentantalként él. A község templomának védőszentje Páduai Szent Antal, innen a név, de ahogy Schranko László plébános elmondta, régebben Szentgyörgy úrként ismerték a települést. Ez a megnevezés egy Árpád-kori templomhoz köthető.

Barokk templom, kolostor

Faragott kapun keresztül vezet az út a bacsfai kegytemplomhoz és kolostorhoz, amelynek udvarán illatozó hársfák nyújtanak menedéket a pihenni vágyóknak. A 17. század második felében épült templom homlokzatát Lippai György és Szelepcsényi György esztergomi érsekek címere díszíti, nekik köszönhető, hogy kolostort építtetek ott, ahol korábban is templom állt. Amikor a késő reneszánsz, illetve barokk stílusú kolostort építették, a vidéki lakosság nagy része protestáns volt. A kolostorba érkező ferences szerzetesek feladata volt, hogy visszavezessék az embereket a katolikus hitre. „Nagy szerepet játszott a kolostor és a ferences örökség a katolikus megújhodásban. Az egykori Szentgyörgy úr településből lett Szentantal a Csallóközben” – mondta a plébános, hozzátéve, hogy hamarosan régészeti feltárás kezdődik a templom mellett, ahol a régi templom romjait rejtheti a föld.

1715-ben négyszer hullatott véres könnyeket a Szűz Mária-kép

Leírás

1715-ben négyszer hullatott véres könnyeket a Szűz Mária-kép

Véres könnyek

1715-ben négy napon keresztül, június 19-én, 20-án, 21-én és 23-án véres könnyeket hullatott az oltárt díszítő Boldogságos Szűz képe. A község honlapján közzétett történet szerint a képet Liszkay Márton parasztlegény készítette hálából azért, mert meghallgattattak a Boldogságos Szűzhöz szóló fohászai. „Egy ferences szerzetes, aki kora reggel ment imádkozni a templomba, látta először a vizes, majd véres könnyeket. A történelmi Magyarország területén mintegy tizenkét olyan hely van, ahol a Mária-képek könnyeztek. A térségben Győrben, Szentantalban és Nagyszombatban. A véres könnyezés fordulópont volt, a környéken élő hívek visszatértek a katolikus hitre” – folytatta Schranko László. A negyedik napon két kehelybe fogták fel a sűrű könnyeket, az egyiket a császári udvarba küldték.

Zarándokhelyből börtön

A császár támogatta a kegyhely felvirágoztatását, 1730 körül már évente 20-25 ezren zarándokoltak el ide. II. József császár megszüntette a ferences rendet, a kincseket elkobozták, a templomból istálló, a kolostorból magtár lett. Később visszajöttek a szerzetesek, és újra elindultak a zarándoklatok. A kommunizmus ideje alatt egyházi személyeket, püspököket, papokat, szerzeteseket gyűjtöttek a kolostorba, ahol fegyházat létesítettek. „Mivel ez kis falu, közel van a szigorúan őrzött országhatár, és itt nem voltak szem előtt az egyházi személyek. Néhányukat innen börtönbe vitték, ahol a kínzás és mérgezés miatt vértanúhalált haltak. Gojdics Péter Pál eperjesi görögkatolikus püspököt, Hopkó Bazil görögkatolikus segédpüspököt és Trčka Domonkos Metód szerzetest II. János Pál pápa boldoggá avatta” – beszélt a történelemről Schranko atya. A huszadik század második felében még rövid időre visszatérek a ferencesek a kolostorba, a hetvenes évektől egyházmegyés papok szolgálnak a kegytemplomban. A templom ugyan nincs állandóan nyitva, de Schranko László atya várja az érdeklődő híveket, és egyeztetés után szívesen elmeséli a kegyhely, valamint a különleges orgona történetét is.

A Könnyező Szűz búcsúja – a bacsfai kegyhely
2021. 06. 19., szo – 14:44
Hegedűs Norbert

Gallery images
a

a

a

a

a

a

a

a

a

Leírás

Somogyi Tibor felvételei

Barokk költő nyughelye

A templomnak adományozott fogadalmi tárgyakból 23-at talált meg a padláson Schranko atya, aki folyamatosan kutatja a kegyhely történetét. A különböző testrészeket ábrázoló ajándékok a hívektől származnak, akik így köszönték meg a segítséget. A szentélyben egy festményen ábrázolják, milyen tömegek járultak a Könnyező Szűz képéhez. A templom kriptájában nyugszik Amade László, az egyik leghíresebb barokk költő, aki pályája elején világi verseket írt, majd a vallás felé fordult. Amade László több szállal kötődik a Csallóközhöz, az 1700-as évek elején született Bősön, ahol ma is áll a család kastélya. Hamarosan emléktáblát állítanak az 1764-ben elhunyt költőnek.

Sacra velo

Bacsfán nemrég modern kerékpáros központot építettek ki a kulturális és vallási értékeket bemutató Sacra Velo mentén. A határon átnyúló zarándokút Magyarországon GyőrMoson-Sopron, Komárom-Esztergom megyét, Szlovákiában Nagyszombat és Pozsony megyét köti össze 800 kilométer hosszan kapcsolódva a már meglévő EuroVelo kerékpárutakra is.

Schranko László atya mesél a kegyhely történetéről

Leírás

Schranko László atya mesél a kegyhely történetéről

Búcsú a hétvégén

A hétvégén Bacsfán van a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Missziós Keresztje. A Könnyező Szűzanya Búcsúja keretében ma 17 órakor Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek miséz a templomban. Vasárnap a magyar program keretében Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek mutat be szentmisét szintén 17 órától.

Könnyező kegyképek

Schranko László elmondta, különböző válságos helyzetekhez kapcsolódhatnak a véres könnyeket hullató kegyképek. Lehet ez a török uralom, a pestisjárvány, vagy a katolikusok és protestánsok közötti békétlenség.

Megközelítés: autóval a 63-as elsőrendű főúton, kerékpárral a Sacravelo kerékpárúton

Szolgáltatások a környéken: modern kerékpáros központ, a faluban étkezési és szálláslehetőség

Környékbeli látnivalók: Somorja belvárosa és templomai, a Duna töltése

Cím
Jó tudni

Bevezető

Több mint 300 éve, 1715-ben hullatott véres könnyeket Mária képe a bacsfai templomban. A búcsújáró hely története azonban jóval régebbre nyúlik vissza, és számos érdekességet tartogat az ide érkezőknek. Istálló és börtön is volt az egyik leghíresebb barokk költő végső nyughelye.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment