Search by category:
Egyéb kategória

Ellenségünk a tej?

Ellenségünk a tej?
Mészáros Richárd
2021. 06. 28., h – 19:22

2021. július 1., csütörtök – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Laktózintolerancia minden életkorban előfordulhat, gyakran összetévesztik a tejfehérje-allergiával. Az a legjobb, ha az orvos minél előbb felállítja a helyes diagnózist, a beteg pedig betartja a szakember által javasolt szabályokat.

Hogyan működik?

A laktóz, vagyis a tejcukor diszacharid, és a tej körülbelül 7-8 százalékát teszi ki. A laktáz enzim bontja el ezt az összetett, nehezen emészthető cukrot két egyszerű cukorra. Ez gyorsan felszívódik a szervezetben. A laktáz a vékonybélben csecsemőkorban termelődik, amikor a fő táplálékforrás a tej. Ilyenkor termelődik a legtöbb, később a mennyisége csökken vagy teljesen leáll.

Kellemetlen tünetek

Az emésztetlen laktóz a vékony- és vastagbélben különféle problémákat okoz. Körülbelül 30–90 perccel elfogyasztása után hasmenés, felfúvódás, fokozott gázképződés, hasfájás, néha hányás jelentkezik. A tünetek erőssége az elfogyasztott mennyiségtől függ. Ha tej vagy tejtermék elfogyasztása után a fent említett tüneteket tapasztalja, minél előbb keresse fel az orvost.

Laktózmentes élelmiszerek

Van, akinek nagy mennyiségű laktóz elfogyasztása után sincsenek tünetei. Van, akinek viszont szigorú diétát kell tartania. Mivel ez a zavar eléggé elterjedt, a gyártó az élelmiszer csomagolásán feltünteti, hogy tartalmaz-e laktózt, vagy nem. Már kaphatók olyan termékek, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tejcukrot, például tej, túró, joghurt, tejes italok, ezeken L-mínus vagy a Lactose free megjelölés van. Léteznek laktózmentes gyógyszerek és táplálékkiegészítők is. Némely termékhez laktázt adnak, hogy a szervezetnek segítsen a problémamentes emésztésben. Laktázt cseppek vagy tabletta formájában is szedhetünk.

Tejallergia

A laktózintoleranciához semmi köze. Teljesen más betegségről van szó, ami speciális kezelést és diétát igényel. A tejallergia esetén az immunrendszer reagál a tejfehérjére. Ez ritkább, mint a laktózintolerancia. Bőrreakció, például csalánkiütés, ekcéma, duzzanat, légzési panaszok, szélsőséges esetben anafilaktikus reakció is jelentkezhet. Tejallergia esetén a vérben magas a specifikus ellenanyagok szintje, tehát az orvos kivizsgáláskor nem tudja egyértelműen megállapítani, hogy tejallergiáról vagy valami másról van-e szó.

Szigorú rendszer

Aki allergiás a tejre, nemcsak tejet, hanem fermentált tejtermékeket sem szabad fogyasztania, mint például joghurtot, sajtot, túrót, beleértve a laktózmenteseket is. Nem segítenek az enzimatikus készítmények sem, amelyek a laktózintolerancia esetén segítenek. Egyszerűen mindent kerülniük kell, ami tejből készül vagy nyomokban tejet tartalmaz.

Jana Brožíková, Báječná žena

Bevezető

A tejcukor-intolerancia viszonylag gyakori betegség. Lényege, hogy a szervezetből hiányzik vagy nem működik a laktáz nevű enzim. Ez az enzim, amely a vékonybél nyálkahártyájának sejtjeiben termelődik, bontja le egyszerű cukorra az összetett cukrot.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment