Search by category:
Egyéb kategória

A tálibok úgy döntöttek, hogy támadást indítanak a Pandzsír-völgy ellen

A tálibok úgy döntöttek, hogy támadást indítanak a Pandzsír-völgy ellen
Mészáros Richárd
2021. 09. 02., cs – 12:18

2021. szeptember 2., csütörtök – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

A híradás szerint a tálibok azután hozták meg ezt a döntést, hogy kudarcba fulladtak szerdán a pandzsír-völgyi ellenállókkal folytatott tárgyalások, amelyek Parvan tartomány székhelyén, Csirikarban zajlottak.

A tálibok „logikátlannak” tartják a pandzsíriak által támasztott feltételeket. A hírtelevízió úgy tudja, hogy az ellenállók katonai vezetője, Ahmad Maszúd négy feltétel teljesülése esetét kötött volna békét a tálibokkal: azt akarta, hogy az ellenállók megtarthassák a fegyvereiket és hadfelszereléseiket, és a tisztségek harminc százalékát megkapják a majdani afgán kormányban. Azt akarták továbbá elérni, hogy a kormányilletékesek kinevezése az ő jóváhagyásukkal történjen, és a tálibok ne igazoltassák és ne üldözzék azokat, akik Pandzsírba akarnak beutazni.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, kivéve Pandzsírt, de az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni rá a hatalmat. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. A tálibellenes ellenállók vezetője, Ahmad Maszúd, a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

A tálibok egy hete ostromgyűrűbe zárták a völgyet, és az elmúlt napokban több összetűzésről érkeztek hírek, a tálibok megpróbálták lerohanni az ellenállók előretolt helyőrségeit.

Fahim Dasti, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Erők (NRF) szóvivője közölte csütörtökön, hogy a pandzsíriak elkötelezettek a békés rendezés iránt, de felkészültek a háborúra a tálibokkal. Leszögezte, hogy a tálibok „bocsátkoztak háborúba”, amely már több fronton zajlik. Az elmúlt két napban a Pandzsírral szomszédos Baglán tartományban lévő Andar-völgyben és a Pandzsírból Baglanba vezető Havak hágónál folytak harcok. Dasti szerint a tálibok mindkét helyen vereséget szenvedtek, mintegy 350-en közülük elestek és több mint 280-an megsebesültek, illetve 35 tálib került fogságba.

„Az ellenállók erői megmutatták, hogy képesek megvédeni állásaikat. De nemcsak Pandzsír védelméről van szó, később a háború más irányokban is terebélyesedni fog” – figyelmeztetett Dasti, aki szerint a tálibok egyetlen előretolt helyőrséget sem tudtak elfoglalni.

Ezzel szemben a Bahtar afgán hírügynökség csütörtökön katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a tálibok súlyos csapásokat mértek az ellenállókra, tizenegy harcállásukat megsemmisítették, és mindkét félnek vannak áldozataik.

Bevezető

Az Afganisztán szinte teljes területét uraló tálibok úgy döntöttek, hogy katonai hadműveletet indítanak a Pandzsír-völgy elfoglalására – jelentette az al-Dzsazíra pánarab televízió a táliboktól származó forrásokra hivatkozva.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment