Search by category:
Egyéb kategória

A pandzsíri ellenállók a tálibok elleni harc folytatását ígérték

A pandzsíri ellenállók a tálibok elleni harc folytatását ígérték
Mészáros Richárd
2021. 09. 06., h – 09:24

2021. szeptember 6., hétfő – 09:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az üzenetben az NRF részéről kiemelték, hogy stratégiai állásokat foglaltak vissza a térségben, és nem adják fel a tálibok elleni harcot.

Ahmed Maszúd, aki az afgán hadsereg és különleges erők maradékaiból, valamint a helyi milíciákból szervezett ellenállást vezeti, már a tálibok augusztus 15-i hatalomra kerülését követően tárgyalásos rendezést sürgetett a Kabulhoz közeli, északkeleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról. Ezek az egyeztetések azonban gyorsan kudarcba fulladtak, és a tálibok bejelentették, úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzsírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője hétfő reggel bejelentette, hogy elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító tartományt, ezzel Afganisztán teljes területe immár az övék. Mudzsáhid a Twitteren is közzétett bejelentésben azt írta, az ellenállók közül sokakat megöltek, mások elmenekültek.

Mindeközben a Taszním félhivatalos iráni hírügynökség ugyancsak a Twitteren olyan videófelvételt tett közzé, amelyen az látható, hogy a tálibok a saját zászlajukat vonják fel Pandzsír egyik térségében.

A Taszním megjegyzi azt is, hogy afgán sajtóforrások szerint a tartományba betörő tálibokat pakisztáni drónok is segítették.

Szombaton magukat megnevezni nem kívánó pakisztáni források szerint előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kabulba a pakisztáni titkosszolgálat vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy Fájiz Hamíd miről egyeztetett a tálibokkal, ám szakértők emlékeztettek arra, hogy augusztusi hatalomátvételüket megelőzően a radikálisoknak hosszú éveken át az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán területén volt az egyik fő bázisuk, és többen azt állították, hogy közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a pakisztáni titkosszolgálattal.

Bevezető

A tálibok elleni küzdelem folytatását ígérte Twitter-üzenetében a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) hétfőn, nem sokkal azután, hogy a radikálisok bejelentették, elfoglalták a tartományt.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment