Search by category:
Egyéb kategória

Újabb petíciót indítottak

Újabb petíciót indítottak
Ibos Emese
2021. 09. 08., sze – 11:11

2021. szeptember 8., szerda – 14:15
Friss ikon
Off

Törzs

Ötven bodrogközi és Ung-vidéki település polgármesterének a jelenlétében indították el tegnap délelőtt a Bodrogköz központi városának főterén azt a petíciót, amellyel a királyhelmeci kórház státuszának módosítását szeretnék meggátolni. Komárom és Rimaszombat után a harmadik déli kórház megmentéséért indult aláírásgyűjtés. Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere és Kassa megye alelnöke szerint az egészségügyi minisztérium a tervezett kórházreformmal, mely több déli kórház léminősítését javasolja, az emberek életével játszadozik. 

„Nem tudom, tudják-e, de volt egyszer egy királyhelmeci központtal működő Bodrogközi járás. Már nincs. Volt idő, amikor Királyhelmecet kisvasút kötötte össze a magyarországi Sárospatakkal. Ma már ez sincs, sőt, az egykori vasútállomásnak sincs már nyoma a városunkban. Alig néhány évtizede Királyhelmecnek bútorgyára is volt, mely családok százainak adott megélhetést. Ma már ez az üzem sem működik. Városunknak volt gépgyára, ami sajnos rég bezárt. Királyhelmecen volt állami gazdaság, ahol több mint ezren dolgoztak, nem beszélve a környező falvakban lévő gazdasági udvarokban tevékenykedők számáról. Talán nem kell hangsúlyoznom, hogy ma már ez az állami vállalat sem működik. Gyerekkoromban az őszi szüretkor gazdák hosszú sora kígyózott a helyi borüzem előtt, hogy beadhassák a termést. Ma már ilyet sem látni. Az egészségügyi minisztérium nemrég egy újabb tervezettel rukkolt elő, az optimalizáció, ahogyan a tervezet fogalmaz, a gyakorlatban azt jelentené az itt élők számára, hogy én vagy a következő városvezető a közeljövőben a királyhelmeci kórházat is a megszűnt, eltörölt, lefokozott üzemek és intézmények között emlegethetné. Holott egy olyan kórházról van szó, mely per pillanat éves szinten mintegy 60 ezer ember betegellátásáról gondoskodikˮ – közölte felszólalásában Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere. 

Az egészségügyi minisztérium a kórházakat, a rendelőintézeteket és az egészségbiztosítókat érintő reformtervezete januárban léphetne életbe. A tervek szerint a tárca a királyhelmeci kórházat is lefokozná, úgynevezett közösségi besorolást kaphatna. Az átszervezés után a kórház csak alapellátást, utókezelést és rehabilitációt tudna nyújtani, a most működő osztályok többsége pedig megszűnne. 

„A régió fejlesztésére kidolgozott újabb »nagyszerű ötlet« hallatán azonban bodrogközi és Ung-vidéki polgármester társaimmal, megyei képviselő társaimmal úgy döntöttünk: elég volt! Azt, hogy az itt élő emberek egzisztenciáján túl már az egészségünk, az életünk vagy a halálunk se számítson azoknak, akik távol döntenek rólunk, de nélkülünk, már nem hagyhatjuk szó nélkül. Ha mi nem állunk ki magunkért, akkor senki sem fogja képviselni a mi érdekeinket. Azt is tudjuk, hogy egyedül gyenge a hangunk, ezért döntöttünk úgy, hogy a minisztérium határozata ellen, a Királyhelmeci Kórház és Rendelőintézet átminősítése, azaz jelenlegi formájában való megszüntetése ellen közösen lépünk fel, és ugyanerre kérjük a régió lakosait is. A petícióhoz bárki csatlakozhat, aláírásaikkal az önkormányzati hivatalokban támogathatják a kezdeményezésünketˮ – zárta Pataky. 

Bevezető
Királyhelmec |

Ötven bodrogközi és Ung-vidéki polgármester jelenlétében indították el tegnap a királyhelmeci kórház leminősítése ellen tiltakozó petíciót. 

Település / hely
Királyhelmec

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment