Search by category:
Egyéb kategória

Csak Kassán és Eperjesen lehet majd látni a híres pápamobilt

Csak Kassán és Eperjesen lehet majd látni a híres pápamobilt
Mészáros Richárd
2021. 09. 11., szo – 22:43

2021. szeptember 12., vasárnap – 12:14
Friss ikon
Off

Törzs

A pápamobil egy általános elnevezés, nem egy konkrét modellt, vagy autótípust jelent, hanem speciálisan átalakított, az egyházfő szállítására szolgáló autót jelöl. Az elmúlt években így volt már pápamobil klasszikus személyautó, terepjáró, átalakított limuzin, vagy speciális MPV is. Például a pápa legutóbbi látogatása során az Amerikai Egyesült Államokban egy modifikált Jeep Wrangler töltötte be a pápamobil szerepét. Ebben az esetben is az SCV 1, tehát Status Civitatis Vaticanae (Vatikán állam) felirat volt látható a rendszámtáblán. Ugyancsak az USA-ban mutatkozott be először a római katolikus egyházfőnek szolgáló pápamobil; VI. Pál pápa New York-i látogatása során.

Az egyházfőket hordó autók viszont csak II. János Pál idején tettek szert igazi népszerűségre. A pápa autója biztonsági okokból gyakran golyóálló üvegkupolával van körbevéve. Ezt a biztonsági elemet 1981-től, a II. János Pál ellen elkövetett merénylettől használják. Mivel Ferenc pápa szereti a közvetlen kapcsolatot a hívekkel, és nem akarja, hogy üveg válassza el őt a rá váró tömegtől, utasítására az esetek többségében leszerelik a golyóálló kupolát.

A pápák autóinak túlnyomó többségét a német Mercedes gyártotta le. A Daimler-Benz és a római katolikus egyházfők kapcsolata 1930 nyaráig nyúlik vissza, akkor ajándékozta meg a vállalat XI. Piuszt egy autóval, és azóta bővül folyamatosan a pápa flottája speciális kivitelezésű és felszereltségű pápamobilokkal.

A Vatikán más autómárkák modelljeit is használja, XVI. Benedek például nagy előszeretettel utazott a Renault-tól kapott Kangoo Z.E. elektromobilban is.Ferenc pápának eltartott egy ideig, míg rászokott a pápamobilokra, például a megválasztása utáni estén nem volt hajlandó beszállni a pápamobilba, inkább busszal utazott, a hívekkel való első találkozása során szintén váratlanul kiszállt a pápamobilból, s egy ideig gyalog folytatta útját. A pápamobilt viszont, külföldi utazásai során, már rendszeresen használja. Az utóbbi hónapokban bővült a vatikáni flotta egy átalakított Dacia Duster pápamobillal, ám az egyházfő kedvenc autója jelenleg állítólag a hidrogénüzemanyag-cellás Toyota Mirai, amelyből egyenesen két példányt is kapott a szentatya.

Azt, hogy melyik pápamobilt hozzák el Szlovákiába, egyelőre nem tudni. Ami biztos, hogy Pozsonyban klasszikus személyautóval fogják szállítani, a fővárosban ugyanis nincs tervben nagyszabású találkozás a hívekkel. A hivatalos program szerint a pápamobilt csak a kassai és az eperjesi rendezvényeken fogják használni, a hívekkel való találkozás során.

Bevezető
Pozsony |

Több, speciálisan átalakított gépkocsi, úgynevezett pápamobil áll a katolikus egyházfő rendelkezésére. Ferenc pápa nagy előszeretettel használ környezetkímélő autókat, ezzel is jelezve, fontosnak tartja a globális felmelegedés elleni harcot.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment