Search by category:
Egyéb kategória

Az albérletárnál meghatározó az osztrák bér

Az albérletárnál meghatározó az osztrák bér
Hegedűs Norbert
2021. 10. 09., szo – 14:03

2021. október 9., szombat – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az albérleti lehetőségek kiválasztásánál jellemzően mindenhol az ár és a lokáció az elsődleges szempont. A budapesti albérletpiachoz képest a fővároson kívüli térségekben, különösen a nagy egyetemi városokban komoly élénkülés tapasztalható. Az idén januártól július közepéig országosan a kiadó lakások iránti kereslet 3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezen belül a Budapesten kívüli albérletek iránti érdeklődés 13 százalékkal erősödött.

A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 110 ezer, Győrben 108 ezer, Miskolcon 85 ezer, Pécsen 99 ezer, Szegeden pedig 100 ezer forintos bérleti díjakkal indult az albérletszezon – közölte a Financial Expert.

Bár Budapesten 140 ezer forint a havi átlagos bérleti díj (ez közel 7 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi 150 ezer forinthoz képest), majdnem ezer ingatlan 100 ezer forintnál olcsóbban is bérelhető. „Lányomat felvették az ELTE-re, ősszel kezdte meg tanulmányait. Mérlegeltük a lehetőségeket, ám a 100-150 ezer forint feletti bérleti díjakat látva, s húgára és öccsére gondolva, akik lehetséges, hogy szintén később Budapesten folytatják majd a felsőfokú tanulmányaikat, szerintem logikusan úgy döntöttünk: inkább vásárolunk egy kisebb, 30 négyzetméteres kis ingatlant a fővárosban” – mondta egy győri családapa.

Ami a szomszédos fővárosokat illeti, még borsosabb albérleti díjakkal találkozunk: Pozsonyban forintra átszámolva 235 ezer, Bécsben 330 ezer forinttal. Hozzátennénk: a szlovák fővárosban 40, az osztrákban 175 százalékkal magasabb az átlagbér.

Balogh László az ingatlan.com szakértője az Új Szónak elmondta: Győr 108 ezres albérleti díja az északnyugati határ felé még a kisebb településeken sem csökken, mert a legtöbb érdeklődő Ausztriában vállalt munkát, s az ottani bérszínvonal a meghatározó.

„Így aztán például a lélekszámban egyre gyarapodó Sopronban akár a budapesti albérletárakkal is találkozhatunk. Ugyanez igaz az ingatlanárakra is. Ráadásul a koronavírus idején még inkább felértékelődött a határ 30 kilométeres körzetében található lakcím, ez jelentette a problémamentes ingázást, könnyebb ausztriai munkavállalást.”

A bérleti szerződés megkötése során érdemes tisztázni, hogy milyen díjakat hárít át a tulajdonos a bérlőre. A rezsit (víz-,gáz-, villanyszámlák) és a közös költséget hagyományosan a bérlők fizetik, de ha az utóbbi egy része a társasház felújítási alapjába kerül, akkor azt a részt a tulajdonosnak illik megfizetnie, hiszen ez az ingatlan hosszútávú minőségének megőrzését szolgálja, nem pedig az időszakos használattal kapcsolatban felmerült költségeket fedezi. A bérleti szerződésben érdemes lefektetni például a garanciális hibák javításának kérdését, a lakásban található bútorok, berendezések jegyzékét, az óraállások jegyzőkönyvezését vagy a felmondás módját. A jogilag tiszta helyzet jelenti az egyetlen megoldást, ha vitás helyzetre kerülne sor – legyen szó akár anyagiakról, akár felelősségvállalásról.

Bevezető
Győr |

A nagyobb egyetemvárosok közül Győrben 108 ezer, Debrecenben 110 ezer, Miskolcon 85 ezer, Pécsen 99 ezer, Szegeden pedig 100 ezer forintos bérleti díjakkal indult az őszi albérletszezon. Budapesten 140 ezer forinttal kalkulálhatunk egy kisebb, egy hálószobás lakás átlagos havi bérleti díjaként, míg Pozsonyban 235 ezer, Bécsben 330 ezer forinttal. Az ingatlan.com szakértője az Új Szónak elmondta: Győr-Moson-Sopronban az albérletárak meghatározásánál általában az osztrák bérszínvonal a meghatározó.

Címkék

Település / hely
Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment