Search by category:
Egyéb kategória

Jöjj, ostobaság, te szülj nekem káoszt

Jöjj, ostobaság, te szülj nekem káoszt
Mészáros Richárd
2021. 11. 11., cs – 13:29

2021. november 11., csütörtök – 13:31
Friss ikon
Off

Törzs

K-Európában az emberek nem hisznek a szemüknek, nem fogadják el a szakértők véleményét, nem hisznek a fősodratú médiának, vezető politikusaik cselekvésképtelenek. K-Európa az ostoba összeesküvés-elméletek melegágya, tudatlansággal és dezinformációval beoltott régió, a visszanyert szabadságát félreértő provincia. Közeleg november 17-e, újra megtelnek az utcák, tüntetnek majd egy vírus ellen, oltás nélkül. Korrupt, bukott, hazug, agresszív politikus a vezérszónok a pódiumon. Újfent hatalmat követel.

Az Európai Unióban a posztkommunista országokban a legalacsonyabb az átoltottság: Bulgária, Románia, Szlovákia a fordított sorrend, nagyon távol az uniós átlagtól. A nem uniós országokban, Ukrajnában és Oroszországban még rosszabb a helyzet. Kristen Ghodsee és Mitchell A. Orensteina Miért nem oltatják be magukat a kelet-európaiak? című cikkükben úgy érvelnek, hogy az eltűnt (köz)bizalom a felelős azért, hogy a régióban ilyen alacsony az oltási hajlandóság. A bizalmatlanság általános jelenség, nem csupán a közbizalom elvesztéséről van szó a kormányzati intézményekben. A világérték-felmérések azt mutatják, hogy a posztkommunista országokban az emberek iránti bizalom jelentősen csökkent a rendszerváltás óta. Általános jelenség, hogy a társadalmi bizalom 1990-től Kelet-Európában fogyóban van, ellenben a nyugat-európai országokban enyhén növekedett. Ez a masszív, széles körű bizalmatlanság – nem független a rendszerváltás nehézségeitől – vezetett el oda, hogy mára erodálta a közintézményekbe vetett bizalmat is.

A rendszerváltás utáni időkben a legtöbb felmérés a gazdasági mutatókat, a jólétet mérte. Kevesebb figyelmet szenteltek annak, hogyan élik meg az emberek az átmenet éveit. A politikusok is gyakran a bizalmatlanságot növelték, az emberek félelmeit használták ki.

Nagy árat fizetünk mindannyian a világjárvány alatt azért, mert ennyire bizalmatlan a társadalom. A megtelt kórházak és hullaházak sem győzik meg az „én már senkinek sem hiszek”-et szajkózó tömeget. Ha a jövőben sikerül megzabolázni a járványt, a bizalmatlanság akkor is velünk marad. Évekig tartott, amíg ide jutottunk, és évekig tartana a kilábalás. De kivel lehetne elkezdeni?

Bevezető

Az erőszakos elégedetlenkedők másutt a Capitoliumot ostromolják meg, K-Európában a Lidl üzletláncban lázadnak. A helyzetünk rossz és kiábrándító.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sánta Szilárd

Read More

Post Comment