Search by category:
Egyéb kategória

A szárazságtól finomabb, kicsit drágább lesz az újbor

A szárazságtól finomabb, kicsit drágább lesz az újbor
Sudár Éva
2021. 11. 13., szo – 08:59

2021. november 13., szombat – 11:01
Friss ikon
Off

Törzs

Nagy Róbert, a Therápia Borkereskedés szakértője a Győri Új Szónak beszámolt róla: már kint vannak az új borok, a pannonhalmi pincészetek is valamennyien előrukkoltak már valamelyik termékkel: a korai Irsai két hete jelent meg, a rozé a múlt héten, s a következő egy-két hétben a többi is kikerülnek az idei újbor palackjai. Mint közismert, a gyógyítónak tartott újborok hivatalosan Márton napra jelentek meg, akár a hagyományt őrző apátsági pincészet termékei. 

Nagy Márk szerint az elmúlt évtizedekben alig jutott olyan különleges esztendő a szőlőnek, mint az idei. Sokkal később kezdődött a virágzás, májusban jelentek meg a levelek is, s persze – ahogy az lenni szokott -, a természet ezt behozta. Ugyanakkor kifogtuk az évszázad legszárazabb nyarát, márpedig a szőlőnek sem elegendő a sok napsütés és jó minőségű talaj: elegendő vízre is szüksége van az éréshez. Ez a hiányosság meg is mutatkozott a szüretkor, ránézésre ugyanennyi szőlőnek a tavalyinál legalább 20 százalékkal kisebb a létartalma. A kevesebb bor hatása kettős a fogyasztók szempontjából nézve, egyrészt néhány százalékkal biztosan emelkedik az ára.

A jó hír viszont, hogy a beltartalma sokkal gazdagabb, mivel a szemek minden eddigi évhez képest koncentráltabban ajándékoznak meg az ízekkel, s finomabb a bor.

Ez Nagy Róbert szerint úgy a korai, mint a kései fajtáknál is érezhető lesz, de a legtöbb jót azokkal a komolyabb fajta vörösborokkal kapcsolatban tud ígérni, amik majd jövőre fognak beérni. A kései érésű Cabernet-nél, a Shiraznál, a Kékfrankosnál például különleges mély ízeket fognak érezni a borkedvelők. 

Leírás

Kép: Pécsinger Szőlőbirtok. 

Bevezető

Finomabb az újbor és a szakértő szerint még finomabb lesz jövőre a tovább érlelt bor, az idei rekordszárazság azt adja cserébe a csapadékhiányért. Mérlegre kell tennünk egy kis drágulást is, aztán jöhet a koccintás. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Laczó Balázs

Read More

Post Comment