Search by category:
Egyéb kategória

Kipróbáltunk egy autót, amely önállóan képes eltünteti a karcolásokat (GALÉRIA)

Kipróbáltunk egy autót, amely önállóan képes eltünteti a karcolásokat (GALÉRIA)
Demecs Péter
2021. 11. 14., v – 15:45

2021. november 15., hétfő – 09:03
Friss ikon
Off

Törzs

Néhány hete még a BMW iX3 modelljét teszteltem, amely tulajdonképpen egy klasszikus X3, melynek motorházában már nem találnak belső égésű motort, mivel elektromos meghajtású autóvá építették át. Az iX három viszont olyan SUV, amelyet kezdettől fogva elektromos meghajtású autónak terveztek. Ezért történhetett az, hogy a járgány tulajdonképpen tetőtől talpig eltér mindentől, amit a BMW eddigi modelljeiből megismerhettünk. A formavilága engem leginkább a BMW kis elektromobiljára, az i3-ra emlékeztet. Ennél is nagy volt a felháborodás a szokatlan dizájn miatt, ám most már talán senki sem kételkedik abban, hogy igazán időtálló külsőt és utasteret kapott. Hasonló a helyzet az iX3-mal is.

BMW iX3: egy hét a bajor elektromobillal

Pozsony |

Nem ez az első alkalom, hogy az iX3 volánja mögé ültem, de most először használhattam a járgányt egy hétig, így lehetőségem volt igazán letesztelni az autó áramfogyasztását. 

Nagy hatótávolság

Tesztelésre az iX xDrive 50 változatot kaptam. Az autót teljesen feltöltött elemekkel vettem át, s a fedélzeti számítógép szerint ez 460 km megtételére elegendő. Érdekes látvány, néhány évvel ezelőtt ugyanis már 100–150 kilométeres hatótávolság is bámulatosnak tűnt. Hát ide jutottunk. Az iDrive médiarendszer nyolcadik generációja egyebek mellett azt is mutatja, mennyi a járgány minimális hatótávolsága. Ez a gyakorlatban annyit jelent, mennyit tehetnénk meg az autóval, ha nagyon agresszívan vezetnénk és mindent elkövetnénk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb áramot elfogyasszuk. Az iX esetében ez az érték 290 kilométer, a maximális hatótávolság pedig, amikor rendkívül ügyelnek a fogyasztásra, 615 kilométer. A padlóba 111 kWh kapacitású elem került.

Nyilvános villámtöltő állomáson már nyolc perc töltéssel elérik a 100 kilométer megtételére elegendő hatótávot, feltéve, ha a járgányt 350 kW maximális teljesítménnyel töltik. Wallbox fali töltőről otthon ugyanezt 1 óra 39 perc alatt érik el, míg a háztartási csatlakozóról 8 óra 18 percre lesz szükségük.

Egyedi megoldások

Az iX a közel ötméteres hosszával nagyon méretes autó, s már kívülről is számos újdonságot találunk rajta. A BMW jelenlegi modelljeire jellemző függőleges vesék itt is megmaradtak, de a funkciójuk már teljesen megváltozott, mivel már nem kell friss levegőt vezetniük a motorhoz. Az egyöntetű vesék mögött helyezkednek el a vezetést elősegítő rendszerek, mint a radarok és különböző szenzorok, vagy a belső téri fűtőelemek, hogy a rendszerek működését télen se korlátozza a jég vagy a fagy.

Rendkívül érdekes a vesék speciális felülete, amely szükség esetén önállóan megjavítja az esetleges karcolásokat. Elég az autót a napsütésen hagyni. A motorházat már csak a márkaszervizben tudják kinyitni, az egyetlen dolog, amit feltölthetnek, a szélvédőtisztító folyadék – ezt az autó orrán található BMW jel alatt található töltőcsövön keresztül tudják felönteni. Az autón már klasszikus kilincseket sem találnak, az érintésre nyitható ajtókat például bentről gombnyomással lehet csak kinyitni. A hatalmas panoráma üvegtető jó kilátást biztosít a hátul utazóknak, ám hiába keresnének napellenzőt. Az üvegtető ugyanis egyetlen gombnyomással, elektrokromatikusan sötétíthető. Ezzel pedig eljutottunk az utastérig

BMW iX
2021. 11. 14., v – 16:10
Demecs Péter
Gallery images

Mondjon bárki bármit, az autó utasterének kialakítása engem teljesen lenyűgözött.  A tér a minimalizmus jegyében lett kialakítva, a lehető legtöbb gombot elrejtették, ennek köszönhetően tiszta, tapintásra kellemes felületeket kapnak. Nagyon tetszett, hogy az üléseket az ajtóra elhelyezett kristálygombok segítségével állíthatjuk be.

Ugyanilyen kristályüveg a középkonzolon elhelyezett központi kezelőszerv betöltését ellátó iDrive kontroller, amely egy fából készült vezérlőpanelen van elhelyezve. Az utastér egyik legzseniálisabb része viszont a teljes egészében digitális, ívelt kijelző, amelyben egybeolvad a 12,3 colos információs és a 14,9 colos központi kijelző. Rendkívül éles, tökéletes képet biztosít.

Tökéletes vezetési élmény

A kényelemhez jelentősen hozzájárul, hogy az autónak nincs hangja. A művileg generált hangzást, ugyanúgy, mint az iX3 esetáben Hans Zimmer rendezte. Akit a futurisztikus zaj zavarna, az könnyen kikapcsolhatja.

Annak ellenére, hogy az autó súlya túllépi a 2,5 tonnát, bámulatos teljesítményre számíthatnak. A 385 kW 523 lóerőt jelent, s ennek köszönhetően ezzel a járgánnyal hangtalanul 4,6 másodperc alatt érik 0-ról a 100 km/órás sebességet. Az autó súlyát csak kanyarokban fogják érezni. Az utak egyenetlenségeit az iX tökéletesen elnyeli, kétség nem fér hozzá, hogy ez a legkényelmesebb BMW, amelyben az utóbbi években ültem.

Összegezve

A BMW-nek ismét sikerült egy időtálló, futurisztikus, ugyanakkor teljesen lenyűgöző dizájnnal rendelkező, egyedülálló technológiákkal telepakolt autót a piacra dobni. Értelemszerűen erről tanúskodik az autó ára is, amely Szlovákiában 78 850 eurónál kezdődik. A tesztelt változat alapára 104 100 euró volt, a végösszege pedig 132 688 euró volt. Sajnos a világ legkorszerűbb technológiájának megvan az ára, ám ha ettől eltekintek, azt kell mondanom, hogy ha így ha fog kinézni a jövő, valahogy megbékélek vele, mert az iX volánja mögött ülve még egy borús nap is szép lehet.

ix3
2021. 11. 14., v – 16:22
Demecs Péter
Gallery images

Bevezető
Pozsony |

Már nem probléma olyan elektromobilt venni, amellyel egy feltöltésre több száz kilométeres távot abszolválhatnak. Tény, hogy ezek az autók még megfizethetetlenek az átlagemberek számára, mégis azt mutatják, hogy a jövő már itt van. Ebbe a kategóriába tartozik a BMW iX, amely a márka első, elektromos SUV-je.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment