Search by category:
Egyéb kategória

Lakótelepeket összekötő kerékpárút Érsekújvárban

Lakótelepeket összekötő kerékpárút Érsekújvárban
Száz Ildikó
2021. 11. 23., k – 14:54

2021. november 23., kedd – 17:16
Friss ikon
Off

Törzs

Nyugat és Bástya lakótelepek

A legutóbbi önkormányzati ülésen a testület jóváhagyta, hogy 11 546 euró önrésszel támogatja a büdzséből a kerékpárút harmadik, lényeges szakaszának a megépítését. Az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) támogatásával valósítanák meg a járási székhelyen, 2280 méteres szakaszon a beruházást, amelynek összértéke 230 926 euró. A beépített területen tervezett kerékpárút egy részét a már létező járdák és utak szegélyén alakítanák ki, részben városi zöldterületen. A Nyugat és a Bástya lakótelepeket kötné össze az újabb szakasz, ahol fiatal családok élnek. Akadnak lakosok, akik a lakótelepek valamelyikéről rendszeresen kerékpáron járnak be a város központjába, vagy a közeli kertvárosrészbe, a Gúg utca közelébe. Egyesek attól tartanak, hogy az S.H. Vajanský utcában a sűrű teherforgalom miatt továbbra is veszélyes lesz kerékpáron közlekedni a főút mentén. Mások örömmel fogadták a hírt, hogy biztonságosabbá válik a közlekedés.

 

Érsekújvári kerékpárosok

Bresťák Mária, aki évek óta kerékpáron közlekedik a városban elmondta, gyakran teszi meg az utat a Nyitra-parti lakótelepről a Berki utcába. „Nem egyszer tapasztaltam, hogy nem a több tonnás teherautóktól, kamionoktól kell tartaniuk a kerékpárosoknak, mert ezek a tapasztalt sofőrök tudják, hogyan kell lassítaniuk a hatalmas járművel, és vigyázni az egyszerű, jóval lassabban közlekedő kerékpárosokra. Sokkal arrogánsabbak a személygépkocsi vezetők, akik váratlanul fékeznek, jelzés nélkül tolatnak, vagy úgy vágják ki megálláskor a kocsi ajtaját, hogy a kerékpáros akár bele is rohanhat. Körültekintőbben kellene vezetniük, elsősorban a lakott területeken és türelmesebben viszonyulniuk a kerékpárosokhoz!” – mondta Bresťák Mária. Az egyik érsekújvári könyvesbolt vezetője elmondta továbbá, félti a kis unokáját, aki most még a járdán rollerezik, de később bizonyára már a főúton akar száguldozni. Az idősebb érsekújvári kerékpárosok közül sokan lehúzódna a járdára, nehogy elsodorja őket egy gépkocsi. A város központjában lévő jelzőtábla tiltja a kerékpáros közlekedést a sétányon. A bevásárolni, ügyeiket intézni érkezőknek gyalogosként tolniuk kell a kerékpárt.

 

Helyi és központi utak

A korábban átadott kerékpárút a vasútállomástól a Nyárhíd utcán át a Váralja utcáig vezet. A közlekedési és építésügyi tárca 141 867 euróval, a város 7 093 euró önrésszel támogatta a beruházást. A járási székhelyen a Nyitra folyó töltésén lévő regionális kerékpárutat idővel összekötnék a város központjába vezető utakkal, hogy az ide látogató kerékpárosok megtekinthessék a helyi nevezetességeket, és élvezhessék a vállalkozók nyújtotta szolgáltatásokat. Nem kizárt, hogy a Sziget parkerdőben egy, a gyalogosok és kerékpárosok átkelésére szolgáló pallót, esetleg két különálló kis deszkahidat is építenének.

A Cyklokoalícia társulás szakmai tanácsokkal segíti a várost a megfelelő, átfogó koncepció kidolgozásában. A terv gerincét a város központját átkötő kerékpárút adhatná, amelyet csatolnának a központi kerékpárútra. Néhány helyen elkerülhetetlen lesz az utak kiszélesítése a kerékpárutak építése miatt.

Bevezető
Érsekújvár |

Jövőre elkészülhet a kerékpárút újabb szakasza, amely a Komáromi utcától, a Nyitra-parti és az S.H. Vajanský úton át, egészen a Gúg utcáig lehetővé tenné a biztonságos közlekedést.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment