Search by category:
Egyéb kategória

Eljön értünk a fekete autó

Eljön értünk a fekete autó
Holop Zsolt
2021. 12. 02., cs – 18:27

2021. december 3., péntek – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Elintézem – szól a távoli tartományokból toborzott sofőr a szintén messziről jött kollégáinak, hiszen két hasonló furgon suhan mögöttünk. Mindenkinek jut egy-egy tágas bőrülés. Csattan a nehéz tolóajtó, indulunk. A dőzsölő dúsgazdagot alakító rapper klipjébe, egy politikai thrillerbe vagy egy razziáról készült rendőrségi videófelvételbe is beillenék ez a pár képkocka, de a miénk nem ennyire lebilincselő történet: csak a közösségi közlekedés buszpótló luxusfurgonja jött értünk. Hova lesz? – kérdezi a sofőr, hozzátéve, hogy ingyen van.

Mégsincs ingyen a fuvar: a sofőr meghallgattatja velünk az egyik kereskedelmi rádióadó híreit. A legújabb felmérés szerint továbbra is a Peter P. vezette Hlas van az élen, de erősödött – és már a második – Robert F. pártja, a Smer. A Szabadság és Szolidaritás (Richard S.) a harmadik, parlamentbe jutna Igor M. OĽaNO-ja, valamint a Progresszív Szlovákia, a Republika, a KDH és Boris K. Sme rodinája. Marian K. ĽSNS-e, az SNS és a Szövetség nem éri el az ötszázalékos bejutási küszöböt. Majd jönnek a hírek, hogy a görögök havi száz euró bírságot fizetnek, ha nem oltatják be magukat, nálunk meg ötszáz euró jár majd a nyugdíjasnak, amikor már a harmadik oltást is megkapta – ha a parlament ezt megszavazza. Idéznek valami véleményt, hogy másra kellene költeni a közpénzt, például a kórházakra. A velünk utazó kisdiák még nem tudja, hogy az ötszázasokra és a vakcinalottóra költött állami zsozsót majd neki kell „visszadolgoznia” a közös kasszába, ha ugyan még lesz olyan, s ha addig ő el nem húz külföldre. Most még ezzel a furgonnal utazik ő is.

Milyen menetrend szerint haladunk, és mibe fog ez kerülni? – kérdezem magamtól, de nincs időm helyzetünk gyors értelmezésére, mert kicsapódik a tolóajtó. Nem úgy szállok ki, mint az újraválasztási kampánykörútja újabb állomására érkező alattomos szenátor, aki a konfettiesőben is üdvrivalgó választótábora átverésén agyal, nem is aranyláncos sztárrapperként tolom, csak a magam kis léptéke szerint, egy bizarr sakktábla parasztjaként ballagok tovább a vasútállomás felé. Itt minden szolgáltatás értem van: komótosan elérem a vonatot, hiszen ha az internet szerint huszonkét percet késik, akkor a valóságban még többet. S közben rájövök, velem együtt láthatatlanul kiszállt a furgonból Peter P., Robert F., Igor M., Richard S., Boris K. (kapaszkodik utánuk Marian K. is), és nem a szél duruzsol a fülembe, hanem ez a Mikulásoknak öltözött beteg kórus. Nagyvonalú adományként kínálják nekem azokat a százasaimat, amelyeket korábbi ötleteik alapján az elmúlt években vontak meg vagy vettek el tőlem. Meg tőled és tőle is… Ja, tőle nem! Ő szintén osztogatott – magának is. A minap eljött érte egy furgon, valahol bennfogták egy időre, de aztán „ingyen” fuvarral hazavitték, kikerült a korrupcióellenes menetrendből, a furgonosokat meg kirúgták.

Peter P., Robert F., Igor M., Richard S., Boris K. (és Marian K.) velem együtt kapaszkodik fel a vonatra. Nem érdekli őket, hogy késik, csak duruzsolják a magukét. Mire a fővárosba érünk, valahogy elpárolognak, és azt hihetném, hogy már nem küzdök Mikulásaimmal. Gyorsan taxit kell fognom, hogy időben célba érjek. Hova lesz? – kérdezi a sofőr hátrafordulva, és plexis maszk- ja mögül mintha Robert F. nézne rám cinikus vigyorával. Majd odaszól a kollégáinak: Én elintézem.

Azt nem firtatjuk, hogy ingyen lesz-e, mert mindketten tudjuk, hogy nem. Meg azt is, hogy rázós út vár ránk, amelynek minden másodperce egy örökkévalóságnak fog tűnni.

Eljött értünk a fekete autó. Már Robert F. mozgatja a bábukat, és közel a sakk-matt?

Bevezető

Buszt várunk, pirosat, mint amilyen a Mikulás köpönyege, de egy fekete autó jön értünk. Helyzetünk gyors értelmezésére sincs időnk, önkéntelenül huppanunk be az elülső résztől plexiüveggel elválasztott utastérbe.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Korpás Árpád

Read More

Post Comment