Search by category:
Egyéb kategória

Digitális vívmány és átok

Digitális vívmány és átok
Holop Zsolt
2021. 12. 02., cs – 18:32

2021. december 3., péntek – 11:14
Friss ikon
Off

Törzs

Továbbá az eddigiekhez képest szigorúbban sújtaná azokat, akik egészségügyi dolgozókat és más közalkamazottakat akadályoznak a munkájuk végzésében, illetve zaklatják őket, erőszakoskodnak velük.

Kezdeményezésével Kolíková főleg az egyesült államokbeli és az európai törekvésekhez hasonlóan a közösségi hálón terjesztett gyűlölet káros hatásait szeretné idehaza megfékezni. Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője Gyilkos lájkok című könyvében találóan állapítja meg, hogy Mark Zuckerberget találmánya miatt kezdetben a szabadság új hőseként ünnepelték, ma viszont a Facebookot egyre több szakember tartja a demokrácia szétroncsolójának, a tömeges manipuláció legújabb kori fondorlatos eszközének.

Az infektológusok nálunk is, külföldön is kétségbeesettebben figyelmeztetnek arra, hogy a koronavírus és a vészesen szaporodó mutánsai elleni küzdelemben a közösségi hálókon megjelenő álhírek, ostoba összeesküvés-elméletek, fröcsögések iszonyú károkat és haláleseteket okoznak a hiszékenyek között. Szomorú példákról itt is tudunk. Nemrég egy hőbörgő kommentelő indulatosan tüntetett egy pöstyéni bevásárlóközpontban a védőoltás és az arcmaszkviselés ellen. Talán ott, talán máshol fertőződött meg, de röviddel ezután elhunyt. Ugyanúgy, mint a vakcinaellenes tüntetéseken hangoskodó, közösségi oldalakon fröcsögő turócszentmártoni társa. Néhány gátlástalan alak ugyancsak a világhálón igyekezett kétségbe vonni Peter Sabaka szakmai és morális hitelét, ezért a vakcinációt népszerűsítő neves orvos és egyetemi tanár feljelentette őket. A svidníki kórházba éjjel több személy tört be és megfenyegették a személyzetet, hogy rajtuk bosszulják meg azt, hogy súlyos állapotban beszállított, beoltatlan hozzátartozójukat hagyták meghalni.

Kezdetben valóban korunk jelentős vívmányának tartottuk a Facebookot, amely távol élő családtagokat, ismerősöket köthet össze. Akkortájt még jórészt a tisztességes kommunikációra kínált lehetőséget – ez mára sem szűnt meg. Ám gyorsan rászálltak a Facebookra a rosszakarók, a gonoszkodók, a nagy manipulátorok, amelyekhez immár politikai pártok, kormányok is tartoznak. Jórészt az alapító is, aki hírek, vélemények algoritmusával milliókat befolyásol, téveszt meg, miközben mindebből hatalmas hasznot vág zsebre. Mostanság ő is igyekszik behúzni a vészféket – sikertelenül.

A Facebook ártalmai ellen fellépő külföldi próbálkozásokat ismerve nem lesz egyszerű a hazai folytatás, ha a törvénytervezet valamikor eljut a kormányig és a parlamentbe. Bonyolult feladvány lesz nálunk is jogtisztán megkülönböztetni a személyes véleményt az uszítástól, pontosan meghatározni, mi minősül álhírnek, amit a szerző tudatosan terjeszt. Hol végződik a szabad véleménynyilvánítás határa.

Robert Fico máris cenzúrát kiált, holott egyelőre csak a Smer egyik leggyakoribb álhírkörmölőjének félrevezető és hergelő elmeszüleményét törölték a Facebookról. A Sme napilap pedig közölte a pártelnökkel, hogy szintén így jár el a honlapján posztolt agymenéseivel.

Az ellenzéki politikus igazi hordószónokként nekirontott Eduard Heger kabinetjének, hogy ne korlátozza a polgárok alkotmányos jogait, törődjön a lakosságot sújtó áremelkedésekkel, a megélhetési gondokkal, leginkább pedig a napról napra aggasztóbb járványhelyzettel. Ebben majdnem igaza van – a kormány valóban sokkal határozottabban cselekedhetne. Ám a társadalmi légkört, sokak magánéletét mérgező Facebookot is a legfőbb ideje lenne megzabolázni, hogy ne legyen a gonoszkodók, közéleti hamiskártyások egyik kártékony fóruma.

Bevezető

Bemutatta és tárcaközi egyeztetésre küldte Mária Kolíková igazságügyi miniszter a büntető törvénykönyv módosításának tervezetét, amely bűncselekménynek minősítené az álhírek terjesztését és gyűlöletszövegek közzétételét a közösségi oldalakon.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szilvássy József

Read More

Post Comment