Search by category:
Egyéb kategória

Visszavonul Sebastian Kurz osztrák exkancellár

Visszavonul Sebastian Kurz osztrák exkancellár
Hegedűs Norbert
2021. 12. 02., cs – 12:31

2021. december 2., csütörtök – 12:31
Friss ikon
Off

Törzs

„Sem szent, sem bűnöző nem vagyok”– mondta Sebastian Kurz csütörtökön délelőtt, amikor hivatalosan is bejelentette visszalépését. Arról beszélt, hogy nagy lelkesedéssel végezte a munkáját az elmúlt 10 évben Ausztriáért államtitkárként, külügyminiszterként és kancellárként. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetését várhatóan Karl Nehammer belügyminiszter veszi át. Kurznak néhány nappal ezelőtt született meg első gyermeke. Mint mondta, fia születésnél vált világossá számára, milyen sok szép és fontos dolog van a világon a politikán kívül is.

A váratlan visszavonulásában az ellene is folyó korrupciós nyomozásnak is szerepe van. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről. A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár körül: azt próbálják kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket. (444, Tx, MTI)

Bevezető

Minden tisztségéről lemond, visszavonul a politikai élettől Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár arra hivatkozva, hogy több időt szeretne tölteni családjával. Sebastian Kurz, aki korrupciós vádak miatt már korábban lemondott Ausztria kancellári székéről, most a pártelnöki és a frakcióvezetői tisztségről is lemond, idejét most családjával, és néhány nappal ezelőtt született gyermekével szeretné tölteni.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment