Search by category:
Egyéb kategória

Győrtől Vénekig kivágják a mederközeli fákat, mert elöntené a víz

Győrtől Vénekig kivágják a mederközeli fákat, mert elöntené a víz
Sudár Éva
2021. 12. 05., v – 14:28

2021. december 5., vasárnap – 14:31
Friss ikon
Off

Törzs

Már majdnem elkészült Véneknél a közel 30 milliárd forintba kerülő torkolati műtárgy, mely megtartja a vizet Győrnek: a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja a Duna vízszintsüllyedésének hatására a lesüllyedt kis- és közepes vízszinteket állítja vissza.

A beruházás keretében épülő műtárgy üzembe helyezése után a megemelt vízszintek a folyómeder egykori, az 1950-es évekre jellemző vízzel borított területeit fogják ismét elönteni. Így amikortól (jövő tavasztól) megtartja majd a folyót a torkolati műtárgy, a Mosoni-Duna Győr és a véneki torkolat közötti szakaszán, a jobb és a bal parton egyaránt, a vízparti szegélyező állományok mind víz alá kerülnének. „E faállományra jellemző a nagyszámú, már jelenleg is pusztuló „csúcsszáradt”, odvas, vihartört, hódkárosított egyed, a város felől kivadult parkfa és egyéb adventív fafaj jelenléte, a talajszinten a korábbi árhullámokból származó nagy tömegű fekvő holtfa felhalmozódása” – jelezte az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A „vízügy” közölte: az épülő létesítmény üzembe helyezése előtt – vállalkozó bevonásával – a víz alá kerülő és emiatt kivágandó fákat letermeli a parti sávon. Az igazgatóság a fakitermelési munkákhoz megkapta a megyei kormányhivatal természetvédelmi osztálya által kiadott érvényes természetvédelmi engedélyt, megtette a Vas Megyei Kormányhivatal Erdészeti Osztálya számára a szükséges fakitermelési bejelentéseket. A települési érintettség alapján a fakitermelést Győr jegyzőjének is bejelentették.

A munkák várhatóan 2022 tavaszáig fejeződnek be, addig is munkaterületnek minősül a parti sáv, ezért felhívják a területet látogatók figyelmét a szükséges balesetvédelmi távolság betartására. Jelenlegi munkaközi állapotban a terület egyes szakaszain a már ledöntött, de még felkészítés és elszállítás előtti faanyag látható. A technológia sorrendnek megfelelően a parti sávról és a mederből a letermelt anyagot folyamatosan elszállítják, gondoskodnak a vágási és egyéb hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról. A Mosoni-Duna torkolati műtárgy üzembe helyezésével a mostani vágástér tehát víz alá kerül, az a későbbiekben egy szélesebb vízfelület része lesz.

Leírás

A torkolati üzembe helyezése után az 1950-es évekre jellemző, vízzel borított területeket ismét elönti a Mosoni-Duna. Fotó és illusztráció: Eduvizig

Bevezető
Győr-Vének |

Letermelik a Mosoni-Duna mederszéli fáit mindkét parton, több mint tíz méteres szélességben Győr és Vének között, mert ha tavasszal üzembe helyezik a torkolati műtárgyat, a magasabb szintek miatt a vágástér víz alá kerül, egy szélesebb vízfelület része lesz. A kivágáshoz minden szükséges engedélyt beszereztek.

Címkék

Település / hely
Győr-Vének

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment