Search by category:
Egyéb kategória

Újabb egyhetes lezárás a láthatáron

Újabb egyhetes lezárás a láthatáron
Nagy Roland
2021. 12. 05., v – 14:21

2021. december 6., hétfő – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az egészségügyi minisztériumhoz tartozó szakértői konzílium egész hétvégén az aktuális járványhelyzetről és a következő hetek óvintézkedéseiről tárgyalt. Végül arra jutottak, hogy lockdownt legalább még egy héttel meg kell hosszabbítani, sőt, némileg szigorítanának is a mostani előírásokon.

„A járványhelyzet az utóbbi 10 napban, a lockdown bevezetése óta láthatóan nem sokat javult. A napi fertőzöttszám továbbra is átlagban a tízezres határ fölött mozog, a kórházban kezelt betegek száma 3400 körül ingadozik, az előző héthez képest pedig 38 százalékkal több emberéletet követelt a vírus”

– foglalta össze a helyzetet Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

Hozzátette, a fertőzöttszám csökkenése lett volna a feltétele annak, hogy az oltottak és a fertőzésen átesettek számára enyhébb szabályokat vezessenek be, ám ez nem valósult meg, így továbbra is a szigorú lockdown meghosszabbítását sürgetik.

Ha a kormány szerdán megfogadja a szakemberek tanácsait, akkor a kijárási tilalom legalább december 16-ig tart majd, azonban feltehetően a hétvégén ismét összeül a konzílium, hogy újra átértékeljék az adatokat. Ha a helyzet továbbra sem javul, akkor minden bizonnyal újabb meghosszabbítás következik.

Vladimír Lengvarksý (OĽaNO) egészségügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, nem tartja kizártnak, hogy a lockdown akár karácsonyig is eltarthat. Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke a TA3 vasárnapi vitaműsorában viszont azt mondta, ugyan egyetért azzal, hogy a lockdown még pár napig eltartson, viszont szerinte karácsony előtt ismét fel kellene szabadítani az országot. Megjegyezte, ha ehhez szükség van az iskolák bezárására, ő támogatná az ötletet. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter azonban a Markíza vitaműsorában kijelentette, nem ért egyet az iskolák országos lezárásával, és azzal sem, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok néhány járásban szinte az összes iskolát bezárták.

A szakértői konzílium javaslatai között szerepel még a kijárási tilalom és az otthoni munkavégzés szigorúbb ellenőrzése, valamint az is, hogy a vonatokra és a távolsági buszokra már csak az OTP-rezsimbe tartozókat engedjék fel.

 

Bevezető
Pozsony |

A szakértői konzílium a lockdown meghosszabbítását javasolja a kormánynak. A miniszterek várhatóan szerdán döntenek arról, megfogadják-e a szakemberek tanácsait.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment