Search by category:
Egyéb kategória

Utakra, oktatásra és kultúrára is jut a megyei költségvetésből

Utakra, oktatásra és kultúrára is jut a megyei költségvetésből
Kiss Bartalos Éva
2021. 12. 10., p – 12:54

2021. december 10., péntek – 17:46
Friss ikon
Off

Törzs

A 239 millió eurós büdzséből 34 millió eurót különítettek el a tőkekiadásokra. A regionális úthálózat fejlesztésére 15,6 millió, a sportpályák felújítására 5,8 millió, a szociális intézmények bővítésére 3,3 millió, a kulturális intézmények felújítására 3 millió, kerékpárutak építésére 2,3 millió eurót különítettek el. A pályázati felhívásokra 2,9 millió euró jut jövőre. Berényi József, a megyei önkormányzat alelnöke lapunknak elmondta, hogy a lakosság aránya alapján a beruházások 38 százalékát a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban valósítják meg.

Új kollégium és tornaterem

A nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia új kollégiumának megépítése az egyik legnagyobb beruházás. A tervek szerint januártól előbb lebontják a régi épületet, amelynek helyén majd új diákszállót épít a megye.

A dunaszerdahelyi Ladislav Dúbrava Gimnáziumban új tornatermet építenek. Berényi József megjegyezte, hogy 800 ezer eurót különítettek el a beruházásra, de ha sikerül támogatást szerezni az építésre, akkor egyéb fejlesztésekre költhetik az előirányzott összeget.

Útfelújítás Galántától Keszölcésig

A Dunaszerdahelyi járásban több út részleges felújításával számolnak, ilyen az Ollétejed-Nyékvárkony, Keszölcés-Nagyszarva, Csilizpatas-Padány és Csallóközcsütörtök-Fél közötti útszakasz, valamint Nagymegyer belterületén is feljításokat terveznek. Teljesen felújítják a Nyárasd és Ekecs közötti másodrendű utat, amelyről korábban elterelték a teherforgalmat, így várhatóan tartósabb lesz a beruházás eredménye. A Galántai járás déli részén a két legforgalmasabb vonalon, Nádszeg, illetve Vízkelet felé terveznek útjavítást és a járási székhelyen a Tescohoz közeli körforgalmat is felújítják.

Működési költségek

Az alelnök megjegyezte, hogy a régióban a megye az egyik legnagyobb munkáltató, ezért a bérköltségek emelkedése is számottevő tétel a költségvetésben. Az autóbusz-vállalatok támogatására is évről évre több pénzt kell fordítani, jövőre 24 millió eurót különítettek el erre. “A pandémia jelentős utaskiesést okozott, kevesen járnak az autóbusz-járatokkal” – mondta Berényi József hozzátéve, hogy igyekeznek fenntartani a járatokat, de két-három utassal nem rentábilis az üzemeltetés.

Színházat mindenkinek

A pandémia keresztülhúzta azt a tervet, hogy kőszínházat létesítsenek Dunaszerdahelyen, ezért az önkormányzat máshogy hozná közelebb a kultúrát a lakosokhoz. Egy  pályázati rendszert hoznak létre, amelyből a szlovákiai magyar hivatásos, illetve amatőr színtársulatok előadásait fedezhetnék a községek. “Minél kisebb egy település, annál nagyobb támogatást kaphatna. Ha meghívnak egy-egy társulatot, akár a költségek 70 százalékát is fedezhetnék a dotációból, így a jegyárak is kedvezményesek lennének” – folytatta az alelnök. A programra 150 ezer eurót szánnak, a részletekről később tájékoztatnak.

Ösztöndíj a hiányszakmákra

A költségvetés másik újdonsága a hiányszakmákat választó diákok támogatása. Ha egy gyerek úgy dönt, hogy például hentes, vagy kőműves szeretne lenni, és jelentkezik a szakot kínáló iskolára, akkor a szülő havi 50 euró ösztöndíjat igényelhet a megyétől a taníttatásra.

Bevezető
Nagyszombat |

Útfelújításra, kollégium- és tornaterem építésre, valamint a színházi előadások és hiányszakmákat választó diákok támogatására is jut pénz Nagyszombat megye jövő évi költségvetéséből, amelyet a héten fogadott el a testület.

Település / hely
Nagyszombat

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment