Search by category:
Egyéb kategória

A háziállat stresszoldó ajándék lehet – de csak akkor, ha az ünnepek után nem végzi a menhelyen vagy az utcán

A háziállat stresszoldó ajándék lehet – de csak akkor, ha az ünnepek után nem végzi a menhelyen vagy az utcán
Mészáros Richárd
2021. 12. 11., szo – 16:32

2021. december 11., szombat – 16:39
Friss ikon
Off

Törzs

November 25-étől lockdown van az országban, több iskolát bezártak, felfüggesztették a szabadidős tevékenységeket, bezárták a sportklubokat. Sok tinédzser attól tart, megismétlődhet a tavalyi forgatókönyv, és januárban nem térnek vissza az iskolákba, hanem megint hónapokig tartó távoktatás lesz, ami ismét a szociális kapcsolatok korlátozását jelenti, amitől egyesek már most depressziósak lehetnek. Pszichológusok szerint a háziállatok hozzájárulnak a stressz oldásához, segítik a magányérzet csökkentését, javítják a kommunikációs képességeket. Ebből kiindulva – a komolyabb lelki problémákat és a depresszió kialakulását megelőzendő – karácsonyra ajándékozhatunk valamilyen házi kedvencet gyermekünknek.

Felelősségtudat, önbizalom

A háziállatok elősegítik a gyermekek felelősségtudatának a kialakulását, erősödését azzal, hogy törődnek a saját állatukkal. Megtanulhatják az empátiát, jobban be lehet őket vonni a házimunkába, hiszen a házi kedvenc után takarítani is kell. Ha a gyermek egyedül gondoskodik az állatkáról, önállóbb lesz, ami erősítheti az önbizalmát. Ha például kutyát kap, azt idomíthatja, megtaníthatja trükkökre, és ha az állat megtanul valamit, arra a gazdija büszke lesz, ami jó érzéssel tölti el, és a magányos gyermek is boldog lehet.

Előre tájékozódjunk!

Annak érdekében, hogy a családhoz kerülő állat valóban megfelelően legyen tartva, tanácsos előre tájékozódni az igényeiről, szükségleteiről. A felelős állattartás legfontosabb szabályai: az állat méretének és mozgásigényének megfelelő, könnyen tisztítható és biztonságos helyet kell biztosítani; megfelelő táplálékkal kell etetni, és mindig elegendő, friss ivóvizet kell neki adni; nem szabad elfeledkezni az esetleges kötelező védőoltásokról; a háziállatoknak is szükségük van mozgásra és játékra, rendszeresen friss levegőre kell vinni őket! És a legfontosabb: az állatok ugyanúgy igénylik a szeretetet, mint az emberek. A Sloboda zvierat civil szervezet szerint az ajándékba kapott háziállatok egy része, sajnos, az ünnepek után a menhelyeken vagy az utcán végzi. Ezért az állatvédők arra kérnek mindenkit, hogy a karácsonyi meglepetés csak akkor legyen élő állat, ha biztosak vagyunk benne, hogy a megajándékozott személy vagy a családja gondoskodni fog róla!

Bevezető

A világjárvány következtében számos gyereknél jelentkeztek kisebb-nagyobb pszichikai problémák, melyeket egy házi kedvenc segíthet orvosolni: szakemberek szerint az állatok pozitív hatással vannak a gyermekek pszichológiai jóllétére. Akár a karácsonyi ajándék is lehet egy háziállat – de csak akkor, ha az ünnepek után nem végzi valamilyen menhelyen vagy az utcán.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment