Search by category:
Egyéb kategória

Korszerű hulladékfeldolgozás Érsekújvárott

Korszerű hulladékfeldolgozás Érsekújvárott
Száz Ildikó
2021. 12. 13., h – 15:38

2021. december 13., hétfő – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az energetikai és biológiai feldolgozásra alkalmas központban korszerű technológia segítségével alakítják át biogázzá és biokomposzttá a hulladékot. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere elmondta, Szlovákia városai és falvai idén már kötelesek külön osztályozni a biológiailag felbomló hulladékot, és 2023 januárjától nem kerülhet a kommunális szemétlerakatokra osztályozatlanul a szemét. A gázműveknek és a Brantner cégnek köszönhetőn olyan megoldás születhet, amely hosszú távon megoldaná ezt a problémát a járási székhelyen és az egész régióban. Érsekújvárban az úgynevezett száraz fermentálást alkalmaznák. Annyiban tér el ez a módszer a hagyományos biogáz állomásokon alkalmazottól, hogy az eljárás során sűrítménnyel dolgoznak. Ilyen módon feldolgozható a konyhai hulladék, a fű és a száraz gally is. Tibor Papp, a Brantner Greens Solutions Slovakia vezérigazgatója hangsúlyozta, a száraz fermentációval ökológiai biogáz, úgynevezett biometán jön létre, amely hozzájárul az ipari szénmentesítéshez. Az új üzem jóvoltából, melyet a Bytkomfort cég Udvardi úton lévő központjában építenek meg, hetven százalékkal csökkenthetik a kommunális hulladék mennyiségét a térségben. Azért esett a beruházók választása erre a területre, mert távol van a város központjától, így a tehergépkocsikkal nem terhelik a városi utakat.

A korszerű üzemegységben évente 60 ezer tonna hulladékot dolgoznának fel. Az építkezést 2022 első félévében kezdik meg és várhatóan 2023-ban fejezik be. A 30 millió eurós beruházás keretében osztályozó gépsorokat is építenek a Brantner társaság területén.

Bevezető
Érsekújvár |

Biogáz és biokomposzt előállítására egyaránt alkalmas feldolgozót építenek 2023-ig Érsekújvárban. Az új vállalkozói elképzelésről Érsekújvár önkormányzata sajtótájékoztatón számolt be, amelyen részt vettek a Brantner, a Bytkomfort és a Szlovák Gázművek társaságok képviselői.

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment