Search by category:
Egyéb kategória

Megálljt parancsol a ráknak!

Megálljt parancsol a ráknak!
Mészáros Richárd
2021. 12. 13., h – 20:35

2021. december 17., péntek – 11:00
Friss ikon
Off

Törzs

Nagyszerű hír jelent meg nemrég a Zdravie Fb-oldalán: van egy új gyógyszer, ami megsemmisíti a daganatot, sőt, még az áttéteket is. Azon nyomban elárasztották az oldalt az érdeklődők kommentárjai. Ha ez a kezelés olyan nagyszerű, mikor juthatnak hozzá a szlovákiai betegek? Fizetik- e az egészségbiztosítók, vagy a páciensnek magának kell megvennie? – kérdezték legtöbben. A szerkesztőség úgy döntött, hogy megpróbál minél többet megtudni erről az újdonságról. A londoni Institute of Cancer Research kutatóinak klinikai tanulmányából kiderült: a nivolumab és az ipilimumab hatóanyagok kombinációjáról van szó, aminek hatására a fej- és nyaki daganatok összezsugorodtak. Néhány betegnél a rák teljesen eltűnt, és az orvosok nem találtak semmilyen tüneteket.

Tünetek nélkül

A The Guardian napilapban megjelent kutatás szerint a betegeknek azután tűnt el a daganatuk, hogy részt vettek a gyógyszer-kombináció klinikai vizsgálatában. Néhány beteg élete hónapokkal vagy évekkel meghosszabbodott, és a kemoterápiához képest kevesebb volt a mellékhatás is. Bár ezek az eredmények statisztikailag nem voltak jelentősek, a londoni intézmény szerint mégis felbecsülhetetlenek. Felcsillant a remény azok előtt is, akik már csak a halálra vártak.

Régi új remény

„Az immunterápia viszonylag régóta számos áttétes rák esetében a standardot jelenti. A nivolumab és az ipilimumab kombinációjának alkalmazása az első lépést jelenti például az áttétes veserák, a bőrrák és a tüdőrák kezelésében. Az csak természetes, hogy más rákfajtáknál, például a fej- vagy a nyakráknál is hatékony ez a kezelés” – mondta Radovan Barila onkológus, majd hozzátette: – Az említett hatóanyag-kombinációról vagy más, úgynevezett anti PD1 preparátumokról, inhibitorokról sok minden el lehet mondani, csak azt nem, hogy új reményt jelentenek. Sok éve a standard rákkezelést jelentik, és a remény már rég a valóság része” – tette hozzá.

A halál receptorai

Amiben ez a kezelés rendkívülinek mutatkozik, nem más, mint az, hogy jól szerepelt a PD-L1-nek nevezett immunmarker magas szintjét mutató betegek speciális csoportjában. „Talán inkább úgy pontosabb lenne, hogy a programozott halál receptorainak, a PD-L1 receptoroknak a magas szintjével rendelkező betegek speciális csoportjában. Az immunterápia hatása általában annál jobb, minél magasabb a PD-L1 receptorok szintje, például a tüdőrák esetében” – magyarázza az onkológus. A londoni tanulmány szerint az említett receptorok magas szintjével rendelkező betegek átlagosan 3 hónappal tovább éltek, mint azok, akik kemoterápiát kaptak. Radovan Barila azonban figyelmeztet: a kezelés sikere nem mindig a markerektől függ. „Néhány daganat esetében a markerek szintjét nem is állapítják meg, mert a hatás minden expressió esetében bebizonyosodott, és nincs erre szükség például a húgyhólyag- vagy a méhnyakrák esetében” – tette hozzá a szakember.

Az immunterápia abból indul ki, hogy a rák az immunrendszer csődje. Normális körülmények között ez a rendszer felkutatja és megsemmisíti a rákos sejteket. Az immunterápia aztán a megfelelő ellenanyagok segítségével megkeresi és ismét aktivizálja a hibás pontokat.

Cím
Mi az immunterápia?

Várunk…

A daganatos beteg számára egy új kezelésről szóló hír felbecsülhetetlen értékű. Ám amint megtudtuk, a fej- és nyakrák kezelésére szolgáló hatóanyag-kombinációt Szlovákiában egyhamar nem fogjuk tudni alkalmazni. Nálunk a nivolumab és az ipilimumab kombinációja nem hozzáférhető, és a vele végzett kezelést az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem értékeli felül. Az említett kombináció a rákkezelés nem egyedüli immunológiai gyógyszere. Azonban évek óta figyelmeztetnek, hogy sok szlovákiai betegnek nincs rá jogigénye még akkor sem, ha az EMA jóváhagyta. Akkor hol a probléma?

„A daganatos betegségek biológiai és immunológiai gyógyszereit, amelyek a kategorizált gyógyszerek jegyzékén szerepelnek, általában megtérítik” – írja Matej Štepiansky, a Dôvera egészségbiztosító szóvivője. A gyógyszer-kategorizálás szabályait törvény szabja meg. „Az egyik feltétel az, hogy a konkrét kezelési költségek hatására a betegnek egy évig élnie kell. Ez azt jelenti, hogy általában azért nem regisztrálnak egy-egy gyógyszert, mert magas ára nincs arányban klinikai előnyeivel” – mondja a szóvivő.

Van kivétel

A kategorizált gyógyszerek jegyzéke minden biztosítóra vonatkozik. Tehát ha minden feltétel teljesül, a visszatérítéssel nem lehet gond. De mi legyen az immunológiai gyógyszerekkel, amelyek a jegyzéken nem szerepelnek, de külföldről érkeznek a jó hírek nagyszerű hatásukról? „Az orvosilag indokolt egyedüli alternatívaként ezt a gyógyszert kivétellel, esetleg az egészségügyi minisztérium által odaítélt kivétellel lehet megtéríteni – mondja Beáta Ksenzsighová, az Union egészségbiztosító munkatársa. Az Általános Egészségbiztosító két feltételt nevezett meg, amit a kivételhez teljesíteni kell. „Az egyik: az egészségbiztosító beleegyezik a gyógyszer megtérítésébe, s a kérvényt az illetékes egészségbiztosítónak a kezelőorvos nyújtja be. A másik: az egészségbiztosító még a kérvény benyújtása előtt egyetért a kivétellel” – jegyzi meg Eva Peterová szóvivő, s hozzáteszi: A gyógyszer effajta jóváhagyása gyakran az egészségbiztosítótól függ, és a beteg nem tudja kikényszeríteni.

Dáša Balogová,
Zdravie

Bevezető

A különféle gyógyszerújdonságok főleg azoknak segíthetnek, akiknek más reményük nincs a gyógyulásra. Ám Szlovákiába nem jut el minden újdonság olyan hamar, mindig van valami „de”…

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment