Search by category:
Egyéb kategória

Ezek az illatok okoznak fejfájást, migrént

Ezek az illatok okoznak fejfájást, migrént
Mészáros Richárd
2021. 12. 13., h – 20:37

2021. december 17., péntek – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Azoknak, akik rendszeresen szenvednek migrénes rohamoktól, érdemes körülnézniük a lakásban: ugyanis nagyon gyakran a fejfájást a légfrissítő okozhatja. Ha nincs orvosi oka a rendszeresen visszatérő fejfájásnak, és egészségesen étkezik, figyel a mozgásra, a rendszeres vízivásra, akkor könnyen lehet, hogy a problémát az otthonában található, egyébként pompás illatot adó légfrissítő okozza.

A finom illatok jobbá teszik a hangulatunkat, otthonosabbá a lakást, és köztudott, hogy az aromaterápia ellazít, és jót tesz az egészségnek. Ám vannak, akiknél az erős illatok fejfájást, rosszabb esetben migrénes rohamot okoznak. Egy kutatás során kiderült, hogy az illatosított szappanok, gyertyák és füstölők a felnőttek több mint egyharmadánál okoztak már problémákat, például allergiás rohamokat, tüsszögést. Az is kiderült, hogy nagyon sokszor a rejtélyes, visszatérő fejfájás a légfrissítőtől alakul ki. Egy másik felmérés során 200, migrénre hajlamos résztvevőt vizsgáltak, és megállapították, hogy az erős illatok néhány perc alatt kiválthatják a migrénes rohamot.

A jelenség oka a szakértők szerint az lehet, hogy a parfümök, légfrissítők erős illata miatt a véredények megduzzadnak az orrban, és ez az agynak azt a területét ingerli, ami a fejfájással is kapcsolatba hozható. Vannak olyanok is, akik allergiások a légfrissítőkben található kémiai összetevőkre vagy bizonyos illatokra, és emiatt tör rájuk a fájdalom.

Érdemes tehát körülnézni a lakásban, és egy időre felhagyni a légfrissítő használatával. Ha ezt követően feltűnően ritkábban vagy egyáltalán nincs fejfájás, akkor szinte biztos, hogy a légfrissítő volt az oka. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondania a kellemes illatokról. Ha teheti, mesterséges illatosítók, erős aromák helyett használjon természetes anyagokat, például vágott virágokat. Készíthet házi légfrissítőt is, ami garantáltan vegyszermentes: egy kisebb befőttesüvegbe szórjon 3-4 evőkanál szódabikarbónát, csepegtessen rá 10-15 csepp illóolajat, majd rázza össze. Fedje le egy textillel vagy kilyuggatott fedővel; diszkréten, folyamatosan illatosítja majd a lakást.

(n)

Bevezető

A rendszeresen visszatérő fejfájás sokszor az egész napot megkeseríti, és jelentősen rontja az életminőséget. A baj forrása sokszor nem más, mint ez az apró tárgy a lakásban…

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment