Search by category:
Egyéb kategória

Becsengettek a tanároknak, aki máig nem oltott, nem jöhet januárban

Becsengettek a tanároknak, aki máig nem oltott, nem jöhet januárban
Sudár Éva
2021. 12. 15., sze – 17:18

2021. december 15., szerda – 17:18
Friss ikon
Off

Törzs

Az egyes állami iskolák adatait most gyűjtik össze a tankerületek, ezután derül ki, hogy van-e baj, és ha igen, mekkora. Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója kérdésünkre azt felelte: bár pontos számok még nem  állnak rendelkezésre, úgy látszik, hogy amíg korábban a pedagógusok 10 százaléka nem volt beoltva, az arány elmozdult: jelenleg 5-6 százalékra tehető. Ez igaz az országra és erre a régióra is – véli a pedagóguskar elnöke. 

A hajlandóság növekedése nyilván a jogszabállyal függ össze, amely szerint az állami nevelő intézményekben az első dózist december 15-ig, a másodikat az oltóorvos által meghatározott időpontban kell beadatni. Ellenkező esetben januártól nem taníthatnak, fizetés nélküli szabadságra kell menniük az érintetteknek.  

Horváth Péter elmondta: a Révai-gimnázium saját adatai is az előbbieket tükrözik vissza: 72 dolgozóból 3-an nincsenek – jellemzően elvi okokból – beoltva. Ez a szám pedig 6-ról csökkent le felére a megélhetést fenyegető szabály miatt. Az igazgató szerint még ebben a magasabb létszámú gimnáziumban is nehézséggel kell majd szembenézni, egészen biztosan szükség lesz januártól csoportösszevonásokra és természetesen arányosan nagyobb teher hárul a többi pedagógusra.  

Még nem tudni pontosan, mekkora kihívással nézhet szembe a szakma, a tankerületek mostantól mérik fel a helyzetet. Minél kevesebben tanítanak egy intézményben, nyilván annál nehezebb pótolni valakit. Nagy Beáta, Gyömöre polgármestere elmondta: náluk és Kajárpécen végül minden pedagógus beoltatta magát, egyvalaki akadt közülük, aki korábban ezt nem szerette volna. Úgy fest, hogy nem is annyira a megélhetési nehézségek miatt változtatott a döntésén, hanem mert kollégái motiválták. Nem szívesen hallgatta volna tovább, hogy „minket hozol nehéz helyzetbe.”  

A szabályozás csak az állami intézményeket köti, az egyházi, önkormányzati, egyetemi vagy más fenntartású iskoláknál, óvodáknál mindig a fenntartó dönt a kérdésben. Gyömörén például az óvodát nem kötelezte az önkormányzat, mert ott viszont már válságot idézett volna elő a dolog, a társulás 12 óvodapedagógusa közül 4 nincsen beoltva. 

Bevezető

Ma jár le a kötelező koronavírus elleni védőoltás felvételének határideje azok számára, akik állami oktatási-nevelési intézményekben dolgoznak. Ha nem kapják meg ma az első dózist az eddig oltatlanok, január 3-tól fizetés nélküli szabadságra küldik őket. Hány pedagógusnak csengetnek be? – kérdeztük Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét.  

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Laczó Balázs

Read More

Post Comment