Search by category:
Egyéb kategória

NBA: Minden idők legjobb dobója? Stephen Curry megdöntötte a hármasozó rekordot

NBA: Minden idők legjobb dobója? Stephen Curry megdöntötte a hármasozó rekordot
Orosky Tamás
2021. 12. 15., sze – 18:00

2021. december 16., csütörtök – 09:44
Friss ikon
Off

Törzs

A Golden State a New York otthonában győzött 105:96, de az igazi ünnepség már az első negyedben elkezdődött. Curry a mérkőzés 5. percében bedobta a második tripláját a meccsen, amivel megdőlt a rekord. Immár ő dobta a legtöbb hármast az NBA történelmében.

Curryt már évek óta a sportág legjobb dobójaként tartják számon, így csak idő kérdése volt, mikor dönti meg ezt a rekordot is. Már karrierje elején köztudott volt, hogy precíz keze van és jó triplázó, de igazán a 2014/15-ös szezonban robbantott. 286 triplát szórt be, ezzel felülmúlva a korábban Ray Allen által tartott csúcsot 269 hármassal egy idény alatt. A 2015/16-os idényben pedig Curry saját rekordját is a földbe gyalulta, 402 hármast dobott egy szezon alatt.

Curry szédületes rekordjaiban az a félelmetes, hogy már jóval messzebb is járhatna. Az irányítót ugyanis nem kevés sérülés hátráltatta karrierje során. A korai években féltucatnyiszor kellett neki huzamosabb időt kihagyni bokái miatt, illetve a 2019/20-as szezon kb. kétharmadát is csak nézhette törött kezével.

Az NBA jelenleg rohamos tempóban fejlődik, és manapság már az újgenerációs centerektől is elvárt, hogy elfogadható szinten hármasozzanak. Így Curry rekordját előbb vagy utóbb meg fogják dönteni. Curry mögött a triplázásban legproduktívabb, jelenleg is aktív NBA-játékos James Harden, aki 2509 bedobott hármasával a közeljövőben meg fogja dönteni Reggie Miller statját (2560), s ezzel a 3. helyre lép az all-time hármasozók listáján. (Bár annak kicsi az esélye, hogy megdöntené Curry rekordját, mivel új csapatában, a Brooklynban Hardennek a szokásosnál kevesebb szerep jut, így produktivitása is csökkent, e szezonban konkrétan csak 2,6 hármast átlagol meccsenként – ez fele annyi sincs, mint Curry 5,4-ese).

Szintén a nyomukban halad Damian Lillard 2114 triplával, ő viszont a Portlanddel nem szokott sokáig jutni a rájátszásban, s így a számok sem gyarapodnak úgy.

A rekord jövőbeli megdöntésére fiatalabb jelölteket kell keresni. A 23 éves Trae Youngról szokás mondani, hogy Curry játékát másolja, így nem fél távolról dobálni. Young már 19 évesen a ligában játszott, és elég strapabíró srác, a hármasozó pontossága pedig idén jobb mint valaha (39,4%). Young eddig 573 triplát dobott, és a negyedik szezonját játssza.

Ettől valamivel előbbre tart Luka Doncic. A szlovén fenomén 588 hármast szórt be ezidáig (szintén 4 idény alatt), és egy évvel fiatalabb Youngnál. Viszont 32,6%-os pontosságán mindenképp javítania kell.

Bevezető

2974. Ennyi hármast kellett bedobnia Stephen Currynek karrierje során, hogy megdöntse Ray Allen rekordját.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Fekete Nándor

Read More

Post Comment