Search by category:
Egyéb kategória

Csereüzlet nem várt fordulatokkal

Csereüzlet nem várt fordulatokkal
Sudár Éva
2021. 12. 18., szo – 14:28

2021. december 18., szombat – 14:33
Friss ikon
Off

Törzs

A mosonmagyaróvári önkormányzat 2018 végén döntött az egykori határőr laktanya értékesítéséről. Az árverés eredményeképpen az önkormányzat adásvétellel vegyes csereszerződést kötött a Piarista Rend Magyar Tartományával. A rend tulajdonába került a laktanya, míg az önkormányzaté lett a Fő utca 2. szám alatt található, „kivett kollégium” megnevezésű műemléki épület. A rend az önkormányzati ingatlant új iskola építése miatt szerezte meg.

A szerződésben rögíztették, hogy a laktanya 442 milliót, a piaristák csereingatlanja 207 millió forintot ér, így a rend 141 millió forint értékkülönbözetet is fizetett az önkormányzatnak. A szerződésben rögzítették, hogy a piaristák a közeljövőben egy kormányhatározatban támogatást kapnak majd az új iskola felépítéséhez.

A szerződésben leírták, hogy a rend a „kivett kollégiumot” csak az új iskola elkészültét követően adja az önkormányzat birtokába, addig ingyen használhatja, a laktanyát az önkormányzat ugyanakkor a szerződés hatályba lépése és az értékkülönbözet kifizetése után, 2019 szeptemberében a rend birtokába adta; az ingatlan helyi védettséget megszüntette.

2020-ban azonban az önkormányzatnak tudomására jutott, hogy a rend az új iskola építéséhez szükséges, szerződésben is említett további támogatást nem kapta meg, valamint a fejlesztés a jelenlegi Fő utcai oktatási tömbben vált lehetővé, s engedélyezték a levéltár épületének iskolává történő átalakítását, bővítését.

Felvették a kapcsolatot a renddel a szerződés felbontása és az eredeti állapot helyreállítása miatt. Idén januárjában a felek személyes egyeztetést tartottak, előkészítettek egy szerződés-tervezet, de a rend többszöri megkeresésre is kitérő tájékoztatást adott.

Az önkormányzat így kezdeményezte a szerződés felbontását „a teljesítés lehetetlenné válása miatt.” Belengették, hogy „ha a felek közös megegyezése nem jön létre, úgy intézkedni kell a peres eljárás megindítása iránt. Mivel a rend elmulasztotta értesíteni az önkormányzatot és ezzel késlelteti, akadályozza az ingatlan értékesítésében, intézkedni kell az önkormányzatot ért kár megtérítése iránt is. Továbbá szükséges felülvizsgálni a rend ingyenes ingatlanhasználatát, amennyiben a szerződés felbontását békés úton nem sikerül tisztázni” – állt a testületi előterjesztésben.

Az önkormányzat hajlandó az értékkülönbözet visszatérítésére, erre az adásvétellel vegyes ingatlan csereszerződés felbontása, eredeti állapot helyreállításáról szóló szerződés aláírását követően kerülhet sor, várhatóan két egyenlő részletben. Végül testületi döntéssel kezdeményezték az adásvétellel vegyes ingatlan csereszerződés felbontását „a szerződés teljesítésének rend részéről történő lehetetlenné válása miatt, egyúttal az eredeti állapot helyreállítását.”

A képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy ha a rend a szerződés felbontására vonatkozó megállapodást nem írja alá, úgy „az önkormányzat nevében bírósághoz forduljon a döntés jogi úton történő érvényesítése, az esetleges kártérítés, valamint az ingatlanhasználat ellenértékének megítélése érdekében.”

(A témát folytatjuk.)

Leírás

A csereingatlan – Mosonmagyaróvár nem is jutott hozzá, s már nem is szeretne. Fotó: mosonmagyarovar.hu

Bevezető
Mosonmagyaróvár |

Vissza mindent: szerződést kötött Mosonmagyaróvár még 2018-ban a piarista renddel, hogy az egykori határőr laktanya épületét adják a rend csereingatlanáért, a piaristák még értékkülönbözetet is fizettek. A rend iskolát szeretett volna itt, addig nem adta oda a városnak a csereingatlant: de végül a remélt állami támogatást nem kapták meg a laktanyára. Az önkormányzat emiatt most mindent visszacsinálna, a laktanyát eladná másnak, s még jogi eljárás elindításáról is döntött, ha nem sikerülne a kontraktus felbontása.

Település / hely
Mosonmagyaróvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment