Search by category:
Egyéb kategória

Célegyenesben egy 320 ezer eurós fejlesztés Gelléren

Célegyenesben egy 320 ezer eurós fejlesztés Gelléren
Vataščin Péter
2021. 12. 27., h – 13:40

2021. december 27., hétfő – 15:14
Friss ikon
Off

Törzs

A 63-as számú elsőrendű úton sokan úgy haladnak el Gellér közelében, hogy észre sem veszik a kis falut. Ennek azonban igencsak örülnek a községben, hiszen az említett útvonal csallóközi részén zajló intenzív forgalmat sok település megszenvedi.

Így a 63-as út inkább áldást jelent a gellérieknek, akik az egy kilométeres bekötőúton végighaladva máris a nagyvilág felé vehetik az útjukat. Ez nemcsak a 10 percre levő nagymegyeri városközpontot jelenti, ugyanis fél órán belül elérhető Komárom, Gúta, Dunaszerdahely és Győr városa is.

Stabil lakosságszám

Kürthy György (Szövetség) polgármester első ciklusát tölti a gelléri önkormányzat élén. A lakosságszámról szólva elmondja, ha egy-két tucatnyi beköltözőt tudnának a faluba csalogatni, azzal már nagyon elégedett lenne, 500 fő fölött ugyanis kedvezőbb arányban részesülhetnének a részadókból. A cél nem elérhetetlen, az utóbbi időben ugyanis érezhetően nőtt a kereslet a gelléri ingatlanok iránt, sőt, új házak építésére is van kilátás. A telekárak már nagymegyeri összehasonlításban is nagyságrendekkel, akár 4/5-nyi arányban olcsóbbnak számítanak. „Bízunk benne, hogy fiatalodni fogunk ezáltal. Mindenképpen ez a célunk, illetve az, hogy ide vonzzuk azokat az embereket, akik szeretnek majd itt lakni. Csak akkor van értelme az óvodának vagy bármi másnak, ha van kinek fejleszteni” – teszi hozzá a településvezető, aki nem felejti el megemlíteni, hogy sokat segít e téren az elődje idejében felépített 32 bérlakás is.

Alapiskolájuk ugyan nincs – az még mintegy 40 éve szűnt meg –, a gyermekek zöme a gyakorlatilag kis térségi központnak számító Lakszakállasra jár. Ehhez a faluhoz egyébként is szoros szálak fűzik Gellért, ugyanis az ország kevés megmaradt mezőgazdasági szövetkezeteiből az egyik épp a lakszakállasi, amelynek gelléri telepe mind a mai napig rendben működik.

Ha iskola nincs is, óvoda viszont van: jelenleg 19 gyermek látogatja, ami „jó számot” jelent, mivel korábban volt olyan időszak, amikor csak 5-6 óvodásuk volt. A létszámplafont nem érték még el, szükség esetén akár 23-24 főre is fel lehetne tornázni azt.

Megújul a községháza

December közepi látogatásunkkor a polgármester közölte, célegyenesbe ért egy, a falu méretéhez képest igen nagyszabású projekt: „Most az év végén jött egy jó hír, hogy sikerrel pályáztunk a községi hivatal és a faluház energiahatékonyságának növelésére. A hőszigetelésen túl lecseréljük az összes nyílászárót, a fűtésrendszer átalakítását pedig hőszivattyúkkal oldjuk meg. A tetőre napelemeket helyezünk, vagyis a saját magunk által termelt energiából is tudjuk majd fűteni az épületet. A felső szinten még a plafonok sincsenek készen, illetve a tetőzet szigetelése is elvégzésre vár. Ezt is be tudjuk majd fejezni. A lámpatesteket is lecseréljük, illetve a pince plafonját is leszigeteljük a támogatásnak köszönhetően. A beruházás összértéke 321 ezer euró. A szerződést már alá is írtuk.”

Gelléri ünnepek és mindennapok 2021-ben
2021. 12. 27., h – 13:57
Vataščin Péter
Gallery images

A Covid ebben a faluban is több projektet késleltet. Ilyen volt az a 2019-es pályázat, amellyel a „Wifi pre teba” programján belül 10 internet-hozzáférési pontot hoztak létre a község területén. Mindez pluszhozadékkal is járt, mivel a kivitelező cég nemrég kiépítette az optikai internet hálozatát is.

Ugyancsak 2019 óta húzódik az a projekt, amelynek célja, hogy lefedjék a halottasház előterét, ám várhatóan ez rövidesen megvalósul.

Több idei pályázatuk ugyan nem sikerült, van azonban, aminek még várnak az elbírálásra. Harmadízben pályáztak például egy kommunális traktor beszerzésére, s bíznak benne, hogy ezúttal sikerrel járnak majd.

A második hullám idején több gócpont is kialakult Gelléren, néhány lakost el is vesztettek. Fontos fejlemény azonban, hogy a mobil oltópontokat a lehető leghamarabb, már júniusban igényelték, s azóta gyakorlatilag rendszeresen zajlik az immunizáció a településen.

Rákapcsolódni a turizmusra

A 18. századi, eredetileg klasszicista stílusú református templomot mindenképpen érdemes felkeresni. Emellett a pecázás szerelmeseinek is van keresnivalójuk Gelléren, hiszen az önkormányzat működtet egy horgásztavat. Egyúttal másféle vízi hangulatok is tetten érhetők a határban, a négy vízcsatorna környékén kellemes sétálásra nyílik mód.

„Van a faluban egy rekreációs házacska is, amelyet egy Pozsony melletti tulaj üzemeltet. A szomszédok szerint állandóan van vendég. Sokan a nagymegyeri termálfürdőben töltik el a napot, majd este visszatérnek. Hosszú távon gondolkodva ez is egy lehetőség a falusi turizmus terén” – mondja Kürthy György.

Bevezető
Gellér |

A falu egyike a Komáromi járás legkisebb településeinek, ám szerencsés elhelyezkedése miatt erre nem igazán panaszkodik.

Címkék

Település / hely
Gellér

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment