Search by category:
Egyéb kategória

Életünk filmje

Életünk filmje
Holop Zsolt
2021. 12. 27., h – 20:22

2021. december 28., kedd – 10:34
Friss ikon
Off

Törzs

És talán az sem véletlen, hogy pont szenteste érkezett a Netflixre Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence főszereplésével az a film, amelynek műfaji megjelölése vígjáték, de én inkább apokaliptikus szatírának nevezném. Nem tökéletes alkotás – például feleslegesen hosszú, tele van idegesítő vágásokkal és szájba-rágós klisékkel – mégis hatott rám, mert remekül passzol a mögöttünk álló évhez, amely egy komplettrémálom volt. Mind a cím: Ne nézz fel!, mind az alcím nagyon találó: „Based on truly possible events” – vagyis, hogy a film valóban lehetséges eseményeken alapul. Miért ne történhetne meg, hogy egy óriásüstökös közeledik felénk, és tudósok kiszámítják, hogy hat hónap múlva elpusztítja a bolygót? Hogyan reagálna erre az emberiség? Mit tennének a világ csúcspolitikusai, ha össze kellene fogniuk? Mennyire befolyásolhatják üzleti érdekek, illetve üzletemberek a döntéshozókat? A forgatókönyv állítólag már a pandémia előtt kész volt, ezért gyakorlatilag egymással párhuzamosan zajlott a forgatás és alakult a jár-ványügyi helyzet, amelynek kezelése sokban hasonlít a képernyőn látottakra. A globális fenyegetéssel nem törődő, saját, kicsinyes céljait néző vezetés, a véleményformálóvá előlépő közösségi média, az agymosott tömegek, az Elon Musk-jelenség, a celebvilág, meg úgy általában az emberi nyáj ostobasága jelenik itt meg. Csak sajnos túl sok a humoros jelenet ahhoz, hogy valóban komolyan vegye az átlagnéző a film társadalomkritikáját, azaz pont a tálalással van baj. Ez azonban nem a rendező, Adam McKay ügyetlenségének következménye, mert ő nyilván minél közérthetőbben akarta megmutatni, merre is tart a mai világ. Ezért tömték tele világsztárokkal, a kisebb szerepeket is nagy nevek játsszák – ami szintén nem használ a mondanivalónak, mert a néző nem tud elvonatkoztatni attól, hogy ismert arcokat lát. A feketehumorba oltott társadalomkritika az egyik legnehezebb filmes műfaj, sokan belebuktak már. Ám minden negatívum ellenére McKay stábjának sikerült feltartani azt a bizonyos görbe tükröt, sokak fejébe szöget ütni, mert sokan beszélnek, írnak, gondolkodnak a filmről, és talán kritikusabban szemlélik az őket körülvevő világot.

Nem tudni, mi vár ránk 2022-ben. Bár a tudósok minden tőlük telhetőt megtettek és megtesznek, és bár eddig is komoly eredmények születtek a járványkezelésben, a háború végső kimenetele egyelőre bizonytalan. Csak egy biztos: a világ már sosem lesz a régi. Most nagyon sok múlik azokon a bizonyos döntéshozókon. Nem mindegy, hogy saját anyagi és hatalmi pozíciójukat erősíteni hivatott, saját hasznukat mindenek fölé helyező emberek, vagy rátermett vezetők állnak egy-egy ország élén. A Ne nézz fel! című film legérdekesebb tulajdonsága, hogy ha nem érted meg, akkor pont rólad szól. Már elnézést a tegezésért, de mindannyian egy hajóban evezünk, vagy legalábbis többről nem tudok ezen a háborgó tengeren.

Bevezető

Talán nem véletlen, hogy bármennyire igyekeztem, nem sikerült karácsonyi filmet választanom az idei kínálatból. A bugyutaságot, debilitást, pátoszt és olcsó humort eleve kerülöm, ezért a tévéműsor kevés reményt nyújtott. Az online térben pedig csak nyomasztó, felkavaró történetekre akadtam.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment