Search by category:
Egyéb kategória

A legtöbb helyen nem lesz tűzijáték szilveszterkor

A legtöbb helyen nem lesz tűzijáték szilveszterkor
Tornyai Bianka
2021. 12. 29., sze – 23:15

2021. december 30., csütörtök – 10:19
Friss ikon
Off

Törzs

Szencen több éve, már az előző polgármester, Karol Kvál idejében beszüntették a szilveszteri ünnepségeket. “A lakosok által szervezett tűzijátékok mellett eltörpült a városi, ezért az önkormányzat úgy döntött, nem szervez szilveszteri ünnepséget, így a költségvetésben sem különítettek el rá anyagi keretet. Az akkori döntésen azóta sem változtattak. A város a Szenci Nyár rendezvénysorozat keretében szokott tűzijátékot tartani, ami viszont a járvány miatt már másodszor maradt el” – tudtuk meg Martina Ostatníkovától, a város szóvivőjétől. 

Galántán tavaly törölték a szilveszteri tűzijátékot, január 1-jén viszont tartottak a gyerekek számára. Idén december 31-én éjfélkor és újév napján 18 órakor is lesz tűzijáték, az utóbbit a gyerekeknek szánják.   

A községekben nem lesz sem tűzijáték, sem más módja az óévbúcsúztatásnak. Nádszegen tűzijátékot nem, de utcabált terveztek. “Az utolsó utáni pillanatig bíztunk benne, hogy szelídülnek a kijárási tilalomra vonatkozó rendeletek, de nem így lett, így sajnos a község karácsonyfája és a korcsolyapálya mellett tervezett utcabál elmarad” – tájékoztatott Kacz Éva, Nádszeg polgármestere.

Agócs Gergely, Királyrév első embere szintén arról számolt be, hogy az érvényes rendeleteket betartva semmit nem terveznek szilveszter alkalmából. A faluban magánvállalkozók szponzorálásával valósultak meg korábban a szilveszteri tűzijátékok a kultúrház előtt, ahol a község szervezésében forralt bort kínáltak a résztvevőknek. Idén is ez volt a terv, de a kijárási tilalom miatt erre nincs mód. Január 1-jén a polgármester a hangosbemondón keresztül mond köszöntőt a falu lakosainak. 

Vezekényen szintén a korlátozások miatt döntöttek úgy, hogy csendes lesz a szilveszter éjszaka. “A képviselők talán bele is egyeznének abba, hogy tűzijáték legyen, de én nem vagyok a híve, mert kutyusaim vannak” – árulta el Zupko Tamás polgármester, aki szerint más hasznos dologra is el lehet költeni azt a pénzt, amit rakétákra, petárdákra szánnának. A falu vezetése jelenleg a január 4-ére tervezett koronavírus elleni oltásra fókuszál. 

Hasonlóan vélekedik erről Lancz István, Nagymácséd polgármestere is. Elmondta, a község nem szervez semmit, de a családok, mint minden évben, valószínűleg most is fellőnek majd rakétákat. A korábbi években sportnapokat szerveztek az év végén, de most ezt sem szabad. A kétezres évektől sok éven át volt tűzijáték, de később beszüntették. “Véleményem szerint jobb lenne, ha már van tűzijáték, akkor a települések szerveznék, mert minden évben történik valamilyen baleset a magánszemélyek által fellőtt rakétákkal. Szerintem csak hozzáértő személynek szabadna megengedni, hogy kezelje azokat. A másik, ami miatt nem kedvelem az, hogy aránytalanul sok pénzbe kerül az a pár percnyi öröm, amíg a tűzijátékban gyönyörködhetünk, és vannak, akik csak azért költenek rá rengeteget, hogy megmutathassák, megtehetik. Nem állunk olyan jól, a mostani helyzet egyáltalán nem a jó felé tendál, a falvaknak, városoknak minden euróra szükségük van, a tűzijáték ablakon kidobott pénz” – fejtette ki a polgármester.

Bevezető
SZENC/GALÁNTA/NÁDSZEG/KIRÁLYRÉV/VEZEKÉNY/NAGYMÁCSÉD |

A Galántai járás legtöbb településén nem tartanak központi tűzijátékot elsősorban a járványügyi intézkedések miatt, de több polgármester úgy véli, az erre szánt pénzt hasznosabbra is el lehet költeni.

Település / hely
SZENC/GALÁNTA/NÁDSZEG/KIRÁLYRÉV/VEZEKÉNY/NAGYMÁCSÉD

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment