Search by category:
Egyéb kategória

Forrong Kazahsztán a drága autógáz miatt

Forrong Kazahsztán a drága autógáz miatt
Hegedűs Norbert
2022. 01. 05., sze – 16:00

2022. január 5., szerda – 16:17
Friss ikon
Off

Törzs

A televízióban mondott beszédében Tokajev közölte, hogy a rendvédelmi erők tagjai között vannak sebesültek. Tokajev elnök és csapata egyelőre fut az események után, gyakorlatilag kicsúszott a kezükből az irányítás. Nem segített az sem, hogy az államfő szerda reggel elfogadta a kormányfő és a teljes kormány lemondását.

Még szerda délután is folytatódtak a zavargások Kazahsztán nagyvárosainak jelentős részében. Almatiban, Aktobéban, Aktauban, Atirauban és számos más településen több ezres tömeg van az utcákon, összecsapások zajlanak a rendőrökkel, néhol vízágyúkat és gumilövedékeket is bevetettek. Éles fegyverekkel az eddigi hírek szerint még nem lőttek. Az ország legnagyobb városában, a másfél milliós Almatiban tűnik a legélesebbnek a helyzet, itt a tüntetők megostromolták a polgármesteri hivatalt, egy időre be is vették azt. A hivatal munkatársait evakuálták a hatóságok, az épületet körülvette a hadsereg.

A kazah tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. Márpedig az ottani gépkocsik mintegy 80 százaléka LPG-t használ, aminek ára néhány hét alatt megháromszorozódott. A zavargások átterjedtek az ország számos városára és vidéki településekre is. A tüntetők követeltek mindent, ami eszükbe jutott, az élelmiszerárak csökkentésétől a hiteltartozások elengedésén át az általános béremelésig. Emellett eljutottak az „Öreg, takarodj!”” szlogen skandálásáig, ami egyértelmű szóbeli támadás személyesen Nurszultan Nazarbajev és az általa felépített rendszer ellen. A 81 éves Nazarbajev 1984-ben lett a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság miniszterelnöke, 1989-ben a Kazah Kommunista Párt első titkárává nevezték ki, 1991-ben a függetlenedő köztársaság elnökévé választották. Ezt a pozícióját különböző alkotmánymódosításokkal és szabadnak aligha nevezhető választásokkal 2019 márciusáig megőrizte, mialatt autoriter államot és lényegében egypártrendszert épített ki. (MTI, 444, ú)

Bevezető

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán bejelentette, hogy átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel a közép-ázsiai köztársaságban több mint egy évtizede legsúlyosabb zavargások visszaszorítására. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment