Search by category:
Egyéb kategória

Zselíz: egy év közbeszerzés?

Zselíz: egy év közbeszerzés?
Hegedűs Norbert
2022. 01. 05., sze – 16:02

2022. január 5., szerda – 16:31
Friss ikon
Off

Törzs

Hosszadalmas és bonyolult legiszlatív folyamat, kitolódó határidők, hosszú ellenőrzés, árajánlatkor pedig alálicitálás irreális összegekkel – mindez komolyan közrejátszott abban, hogy a város gyakorlatilag csak a múlt év végére tudta kiválasztani a csatornahálózat bővítésének kivitelezőjét. A nyertes cég neve még nem nyilvános, mert az eljárásra még a közbeszerzési hivatalnak is rá kell bólintania. A közbeszerzés viszont majdnem egy éven keresztül húzódott, pedig eredetileg azt tervezték, hogy a munkák már tavaly nyáron elkezdődnek a városban. Első körben tíz cég jelentkezett a kivitelezésre, a második körben az online elektronikus aukción pedig a részvevők aktualizálták árajánlataikat és tulajdonképpen rendre egymás alá licitáltak. Tehát az eredetileg 7 millió eurós összegről nagyon gyorsan kétmillió eurót faragtak le, volt tehát cég, amely akár 2 millió euróval olcsóbban is hajlandó lett volna elvégezni a munkát. Ismerve az építőipari viszonyokat és az alapanyagok drágulását, a bizottság és maga a polgármester, Juhász András is abszolút irreálisnak tartotta az ajánlatot, ezért múlt év szeptemberében még nem hirdettek nyertest, az ajánlott árakról pedig részletes szétírást és indoklást kértek.

Nem az a legjobb, ami a legolcsóbb

Annál is inkább, mert fennállt a veszély, hogy ha egy cég teljesen valótlan, gyanúsan olcsó áron kezd neki a munkáknak és nem tudja tartani a határidőket, vagy közben pluszköltségeket követel – azt már mind a város saját pénzéből kell kifizetni ill. befejezni. Tehát még az is megtörténhetett volna, hogy a kivitelező otthagyja a munkát, marad a „szétbombázott“ város, Zselíznek pedig vissza kellett volna fizetnie a minisztériumnak a teljes pályázati összeget. A közbeszerzés ellenőrzése azóta már lezajlott, két céget ki is zártak az eljárásból, köztük azt, amely a legalacsonyabb árat kínálta. Zselíz a folyamatban mindvégig együttműködött az irányító hatósággal és a közbeszerzési hivatallal. Mivel az eredetileg öt hónapos közbeszerzési határidőt objektív okok miatt nem tudták tartani, engedélyt kaptak a hosszabbításra, idén januárig. Lapunk értesülései szerint a versenyben maradtak közül a második legjobb ajánlattevő lehet a kivitelező, de ezt még a minisztériumnak és a közbeszerzési hivatalnak is jóvá kell hagynia. Az Új Szó kérdésére Juhász András polgármester úgy reagált, a közbeszerzésekkel csak az a gond, hogy hosszadalmas az ellenőrzés folyamata az irányító hatóságnál, a határidők kitolása viszont nem befolyásolja a projekt minőségét. Felvetésünkre, hogy az építkezési anyagok és az energiaárak folyamatos drágulása miatt beleférnek-e a projekt célösszegébe, Zselíz polgármestere úgy válaszolt, a csatornahálózat bővítésénél igen, de az Esterházy-kastély felújításánál – amelyet két másik pályázatból valósítanak meg-, valószínűleg nem, ebben az esetben a városnak hozzá kell majd fizetni.

Zselízen a tervek szerint idén márciusban kezdik el kiépíteni a még hiányzó csatornahálózatot, Szódón és Garammikolán is, 15 kilométer hosszúságban. A munkákkal 18 hónap alatt készülnek el.

Bevezető
Zselíz |

Márciusban kezdenék és 18 hónap alatt fejeznék be a Garam menti város csatornahálózatának bővítését. Pénzt erre a Környezetminőség Operatív Programból nyertek, a kivitelezőt azonban közel egy év alatt sikerült csak kiválasztani.

Címkék

Település / hely
Zselíz

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment