Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákiában is érzékelték a tongai vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozást

Szlovákiában is érzékelték a tongai vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozást
Mészáros Richárd
2022. 01. 16., v – 13:31

2022. január 16., vasárnap – 13:31
Friss ikon
Off

Törzs

Az első hullám szombat este, a kitörés után 14 órával, 19:15-kor érte el Szlovákiát. Nem egész hét órával később, hajnali 2:00 órakor újabb lökéshullám érte el az országot.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán kitörése szökőárhoz vezetett Tongán. A tűzhányó robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett.

tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be.

Közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott felvételek szerint az árhullámok elöntötték a part menti területeket. Áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku’alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

A tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek.

Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el. A helyieket figyelmeztették, hogy maradjanak távol a part menti területektől.

(TASR, MTI)

Bevezető

Szlovákiában is érzékelhető volt a Tonga közelében történt tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozás – közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a Facebook-oldalán.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment