Search by category:
Egyéb kategória

A biztonságos jelenléti oktatást sürgetik az egyetemisták

A biztonságos jelenléti oktatást sürgetik az egyetemisták
Bugár Anna
2022. 01. 17., h – 18:17

2022. január 18., kedd – 07:30
Friss ikon
Off

Törzs

A szervezet állásfoglalásában hangsúlyozza, negatívan értékeli Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter nyilatkozatát, mely szerint az egyetemeken speciális OP-rezsimben folytatódhat az oktatás. A szaktárca vezetője január 13-án jelentette ki, hogy semmi akadálya a hagyományos oktatáshoz való visszatérésnek a főiskolákon, és a kormány által elfogadott intézkedések értelmében a hallgatók csakis OP-rezsimben vehetnek részt a képzésben.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a tanároknak a jelen lévő diákcsoport tanítása mellett az online hallgatók aktív részvételét is biztosítaniuk kellene

– írják. A hallgatói képviselet szerint ez a modell kivitelezhetetlen, az előadótól nem várható el, hogy párhuzamosan foglalkozzon a tanteremben ülő diákokkal és azokkal, akik interneten keresztül csatlakoznak az előadáshoz. Filip Šuran, a szervezet elnöke kiemelte, az egész társadalom figyelemmel követi, milyen intézkedések vonatkoznak az iskolákra, a felsőoktatás feltételeinek meghatározásánál viszont nem veszik figyelembe a szükséges adatokat. „Az alap- és középiskolák részére remek rendszereket dolgoztak ki az oktatás biztosítására és fenntartására – öntesztelés, osztályok elkülönítése, hibrid oktatás stb. A főiskolák a járások besorolásától függtek, tekintet nélkül a valódi veszélyre az egyetemen. Most pedig úgy fest, hogy míg a tanulók számára jól átgondolt rendszert találtak ki, addig a hallgatókról megfeledkeztek” – tette hozzá Šuran. Felszólította a tárcát, hogy az egyetemekre is fordítson kellő figyelmet. Az ŠRVS ugyanakkor az érintett szereplők összehívását szorgalmazza, akik elemzik az egyetemi környezet veszélyeit és igényeit egyaránt, s ennek megfelelően biztonságos jelenléti oktatási módszert dolgoznak ki.

Leírás

Juhász György 

Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem rektora az óvintézkedésekkel kapcsolatban elmondta, az egyetemeknek saját hatáskörükön belül kell megoldaniuk a járványügyi intézkedéseket. „Az egyetemekre vonatkozó előírásokat tartalmazó dokumentum múlt szeptemberben jött ki, azóta külön rendeletben az egyetemekkel nem foglalkoztak” – mondta. Hangsúlyozta, az őszi szemesztert  jelenléti formában kezdték, s igyekeztek a lehető legtovább biztosítani a tantermi oktatást. A járványhelyzet súlyosbodása miatt viszont kénytelenek voltak áttérni az online rezsimre. „A szemeszter nagy részét jelenléti formában valósítottuk meg. Ha engedik a járványügyi rendelkezések, a nyári szemesztert is jelenléti formában kezdjük” – folytatta, majd hozzátette, a kormány döntése alapján szerdától kellene életbe lépnie az új előírásoknak, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) ezzel kapcsolatos rendeletei azonban hétfő délutánig nem jelentek meg. Juhász megjegyezte, a tárcavezető nyilatkozott ugyan a témával kapcsolatban, de a hivatalos tájékoztatás egyelőre hiányzik. „Bevallom őszintén, még azt sem tudjuk, hogy szerdától pontosan hogy kell szerveznünk a vizsgáztatást és az oktatást” – nyilatkozta lapunknak. Az OP-rezsim, mely során az oltott, illetve a betegségen átesett diákok jelenléti oktatásban részesülnének, az oltatlanok pedig párhuzamosan online tanulnának, az intézményvezető szerint nem megoldható.

Ez olyan technikai hátteret igényelne, amely számunkra jelenleg nem elérhető. Az, hogy mindhárom karon minden órát hibrid formában tartsunk meg, kivitelezhetetlen

– zárta Juhász.

Leírás

Lelkes Dominik 

Lelkes Dominik, a IUVEN ifjúsági szervezet alelnöke egyetért a diáktanács kritikájával.

Egy olyan társadalmi rétegről feledkeztek meg, amely a kezdetek óta a legfelelősségteljesebben állt a járványhoz

– mondta. Kiemelte, támogatja a koronavírus elleni oltást, de akadnak olyan diákok is, akik valamilyen oknál fogva nem vették fel az oltást. „Az egyetemi réteg magas átoltottsága ellenére, az OP-rezsim bevezetésével jelentősen megnehezítenék az oktatás lebonyolítását” – véli. Meggyőződése, hogy a diákoknak az iskolában a helyük, a távoktatás ugyanis nem ér fel a jelenléti oktatás szintjéhez. „Sajnos a járvány által előidézett helyzet megkövetelte az online oktatást, de ez így nem működhet tovább. A diákok elszigetelődnek egymástól, a tanár-diák kapcsolat meggyengül, az iskolai élet hozta élmények sokasága pedig elveszik” – tette hozzá a csallóközi politológia szakos hallgató, majd leszögezte: reméli, hogy a jövőben a felsőoktatási rendszer több figyelmet kap a tárcától a járvány okozta nehézségek leküzdésében.

Jelenleg vizsgaidőszak van az egyetemeken, a következő hetekben dőlhet el, milyen feltételek mellett vághatnak neki a nyári szemeszternek a hallgatók. A pozsonyi Comenius Egyetem (UK) a közösségi hálón jelezte, január végén ülésezik a válságstáb, s ezt követően derül ki, február 14-től milyen rezsimben veszi kezdetét az oktatás.

Bevezető
Pozsony |

„Az oktatási minisztérium az alap- és középiskoláknak szentel figyelmet, a főiskolások másodrangúak” – áll a Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetsége (ŠRVŠ) nyilatkozatában. A tárcavezető kijelentette, nem lát okot arra, hogy az egyetemisták online tanuljanak, az intézményvezetők azonban egyelőre nem tudják, milyen szabályok szerint működhetnek a továbbiakban.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment