Search by category:
Egyéb kategória

Megrohanták szlovák és cseh klinikákat a meddő magyar anyák (VIDEÓVAL)

Megrohanták szlovák és cseh klinikákat a meddő magyar anyák (VIDEÓVAL)
Sudár Éva
2022. 01. 21., p – 14:53

2022. január 21., péntek – 14:53
Friss ikon
Off

Törzs

A Hadas Kriszta által készített riport sokkal többet megmutat a magyar viszonyokról: nem „pusztán” a lombikprogram helyzetét tárja elénk (pedig már az is önmagában elég lenne), hanem a bezáródó kommunikációs kapukat is megláthatják azok, akik sokszor nem értik, miért egyoldalúak a tudósítások, miért nem szólal meg a másik oldal. Most láthatjuk: mert nem akar.  

A riport egy lombikprogramban résztvevő anyával kezdődik, akik arról beszél, hogy 

Amikor te kanosszát jársz azért, hogy esélyed lehessen babát szülni, aztán jön valaki, aki egy vállrándítással közli, hogy becsúszott ez a gyerek, lehet, nem is tartjuk meg, szóval azt senki nem tudja elképzelni, milyen érzés. Amikor a második, harmadik vérvételed eredményéből látod, hogy nem sikerült, azt kutyanehéz feldolgozni.  

Leírás

Fotó: youtube

Hadas Kriszta ezt követően elmondja a hátteret: 2019 végén a magyar kormány bejelentette, hogy állami kézbe veszi a 6 magán meddőségi klinikát és 45 év alatt – öt beültetésig – ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat és gyógyszereket az érintettek számára. Az állam megvette az intézeteket a tulajdonosoktól, akiknek nem volt más választásuk, mint eladni azokat. Magyarországon ezek után összesen három magánklinika maradt, de a kormánytöbbség úgy döntött, hogy 2022 júliusától kizárólag állami centrumokban lehet meddőségi kezeléseket végezni. A három megmaradt magánklinikából egyet még megvett az állam, kettő pedig tavaly ősszel bezárt.  

Az egyiket az utóbbiak közül be is mutatja a riport – a hely, ahol petesejteket szívtak le és ültettek vissza anno, most plasztikai műtétek helyszínéül szolgál.  

Az ön paciensei hová mentek? – kérdezi az újságíró a nyilatkozó orvost.   
Aki megteheti, most kivár. Egy része a pácienseknek megpróbál az állami rendszerben bejutni. Azokat pedig, akik a magánszolgáltatói körülményekhez ragaszkodnak, külföldön találják meg.  

Az anyag ekkor ér ahhoz a ponthoz, hogy választ keressen arra, az államosítás miatt miért borult meg a rendszer, miért lettek „irgalmatlan hosszúak” a várólisták? S ekkor látjuk a riporter reménytelen küzdelmét a hatóságokkal, a minisztériumokkal és az országos kórházi főparancsnokkal, aki legalább válaszol a megkeresésére, de annyiban, hogy az interjút nem engedélyezi a kiszemelt orvossal.  

Leírás

Fotó: youtube

A Facebook-os lombik csoportból közben ömlenek a panaszok: hónapokban mérhető várólistákról, futószalagon vizsgált nőkről írnak a meddő anyák. Egy snitt után aztán Brnoban találjuk magunkat, ahol már minden hetedik paciens magyar. A riport címe is az az, hogy Szlovákiába és Csehországba menekülnek a magyar anyák a kezelésért, s bár külön nem térnek ki a szlovák szálra, de biztos, hogy a szlovák klinikák is fogadják a magyarokat. Brnoban mindenesetre kétmillió forint egy kezelés, várólista ott nincs, legfeljebb a konzultáció időpontjánál kell nagyjából három héttel számolni. De megéri, mert a cseh klinika hagy időt a (magyar) meddő anyára: egy óra áll rendelkezésre mindenki számára. Magyarországon ezzel szemben rendre 65 beteg vár az orvosra… – mondja az egyik nyilatkozó Hadas Krisztának.  

Aki pedig kíváncsi a csattanóra is, az a videót itt tekintheti meg:  

Bevezető

Ma Magyarországon 150 ezer meddő pár vár arra, hogy a sejtjeik egy petricsészében egyesüljenek. Azzal, hogy államosították az ellátást, a rendszer nem lett jobb, sőt. Ennek járt utána az ATV  Heti Napló című műsora.  

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sudár Ágnes

Read More

Post Comment