Search by category:
Egyéb kategória

A családon belüli erőszak leggyakoribb formái

A családon belüli erőszak leggyakoribb formái
Mészáros Richárd
2022. 02. 04., p – 10:38

2022. február 4., péntek – 19:32
Friss ikon
Off

Törzs

A büntető törvénykönyv szó szerint nem említi a családon belüli erőszakot, helyette a 208. cikkely a közeli és a ránk bízott személy kínzásáról szól, de ez pontosan felsorolja a családon belüli erőszakkal összefüggő bűncselekményeket, beleértve a fenyegetőzést is. A kiszabható büntetés enyhébb esetekben 3-tól 8 évig terjedő szabadságvesztés, súlyosabb esetekben 15-től 25 évig terjedő börtönbüntetés, ha pedig a dolog halállal végződik, az elkövető az élete végéig rács mögé kerülhet. Az erőszakoskodó személyt vizsgálati fogságba is helyezhetik.

Az erőszak formái

Fizikai kínzás – fojtogatás, ütlegelés ököllel, pofozás, rugdosás, falhoz verés, fegyverrel való fenyegetőzés, égési sebek okozása, hajhúzás stb.
Szóbeli támadások, lelki gyötrés – folytonos becsmérlés, megalázás, nevetségessé tétel, váratlan ellenőrző látogatások és telefonhívások, üldözés, követés, félelemkeltés, értelmetlen parancsok, pszichojátékok stb.
Szociális kínzás – az áldozatot elszakítja a környezetétől, mindenkitől izolálja.
Szexuális visszaélések – az áldozatot megerőszakolják, olyan szexuális praktikákra kényszerítik, amelyeket elutasít.
Gazdasági ellenőrzés – az áldozat anyagilag függ az erőszakoskodótól, nincs vagy csak korlátozott a hozzáférése a pénzhez, nem engedi munkába járni stb. 
Nyomásgyakorlás – fizikai támadással való fenyegetőzés, parancsolgatás, a gyerekek manipulálása, az erőszakoskodó az áldozatot nem engedi aludni, nem ad neki enni, öngyilkossággal fenyegetőzik stb.

A támadó tulajdonságai

A pszichológusok a következő lelki sajátosságokat állapították meg azoknál a személyeknél, akik gyakran bántalmazzák partnerüket: mások problémáira közömbösek, korlátolt gondolkodásúak, túlzott elvárásaik vannak, beszédük durva, bagatellizálják az erőszakot, zsarolnak és gyűlöletet keltenek, hirtelen haragúak, fenyegetőznek, kegyetlenek, hiperérzékenyek, féltékenyek, erőszakosak a szexben, bűnelkövetésre hajlamosak, áldozatként tüntetik fel magukat önigazolásként. 

Bevezető

Mivel az erőszakra otthon kerül sor, akár évekig is sikerülhet titkolni – ezzel magyarázható, hogy az emberek miért olyan közömbösek a jelenség iránt, és miért tartják magánügynek. Sokszor maguk az áldozatok is azt hiszik, csak veszekedésről van szó, amit saját maguk idéztek elő.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment