Search by category:
Egyéb kategória

Milyen karriert választanak a lányok?

Milyen karriert választanak a lányok?
Mészáros Richárd
2022. 02. 04., p – 11:03

2022. február 5., szombat – 18:31
Friss ikon
Off

Törzs

A nők a foglalkoztatás szempontjából gyakran hátrányos helyzetben vannak, nem egyszer diszkriminálják őket, s még ma is előfordul, hogy de facto ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt kapnak, mint a férfiak. A gyengébb nem képviselőit előszeretettel alkalmazzák az alacsonyabb képesítést igénylő és kevesebb jutalommal járó munkavégzésre. Továbbá, a nőknek nehéz összeegyeztetniük a karrierépítést a családi élettel, ha elmennek anyasági szabadságra, sokszor nehéz visszatérniük az eredeti pozíciójukba, sőt az sem ritka, ha utána elbocsátják őket.

Rosszabbul fizetett pozíciók

Aki nőnek született Szlovákiában, és itt keres állást, nagy a valószínűsége, hogy adminisztratív vagy kereskedelmi pozíciók iránt érdeklődik. A hölgyek főleg irodai munkára, eladónak, szaktanácsadónak, asszisztensnek és titkárnőnek jelentkeznek. Sok esetben a pozíciók betöltéséhez elég a középfokú végzettség, de gyakran előfordul, hogy főiskolai végzettséggel rendelkezők is megpályázzák. Ha komplex módon közelítünk a kérdéshez, akkor elmondható: a nők főleg a közgazdaság, az idegenforgalom, az emberi erőforrások és a marketing terén próbálnak elhelyezkedni.

Ahol a hölgyek dominálnak

Ha górcső alá vesszük azokat az állásokat, ahová a nők és a férfiak leggyakrabban jelentkeznek, akkor nyilvánvaló, hogy az utóbbiak főleg a műszaki és kétkezi foglalkozásokat, illetve a közlekedést választják, az előbbiek pedig inkább az olyan tevékenységekhez húznak, melyek során emberekkel kell dolgozni, gondoskodni kell valakiről vagy valamiről. E felosztás eredetét már a gyerekek nevelésében észrevehetjük: a lányok babákkal, a fiúk autókkal játszanak. Mindezt a munkaközvetítő portálok statisztikai adatai is alátámasztják: vannak munkahelyek, ahová a nőktől sokkal több álláskérelem és szakmai önéletrajz érkezik, mint a férfiaktól. Tipikus példa a stílustanácsadó (stylist) vagy a vizázsszakértő, ahová 90%-ban nők jelentkeznek.

A nők által közkedvelt karriert három nagy csoportra oszthatjuk:

1. divattal, szépséggel és szépítkezéssel összefüggő szakmák – például kozmetikus, fodrász, manikűrös, stílustanácsadó, virágkötő, lakberendező stb.

2. egészségügyben végzett munka – példál fogtechnikus, dentálhigiénikus, logopédus, szülész asszisztens, egészségügyi nővér stb.

3. magasabb fokú végzettséget követelő foglalkozások – például bérelszámoló, könyvelő, tanár, pszichológus, perszonalista stb.

Humán ágazatok

A nembeli különbségek már a főiskolai tanulmányok kiválasztásánál megfigyelhetőek. Előfordulnak kivételek, például fel-felbukkan néhány lány a gépipari szakokon vagy az informatikusok között, és van pár műszaki beállítottságú hölgy, azonban a statisztikai adatok szerint a gyengébb nem képviselői a humán tantárgyakat és ágazatokat részesítik előnyben. A főiskolai végzősők számát tekintve pedig kiderül, hogy a legtöbb diplomás hölgy a közgazdasági, a pedagógiai és a különböző társadalmotudományi szakokról kerül ki. Százalékpontokra lebontva a dolog úgy néz ki, hogy a lányokat leginkább a művelődés vonzza: a pedagógiai szak végzőseinek a 95%-a nőnemű. A művészettudományi szakok, a filológia, a gyógyszerészet, az állatorvosi tanulmányok, az élelmiszeripar, a kereskedelmi szolgáltatások terén is a főiskolai végzősök 80%-át lányok teszik ki. Másrészt az elektronikai, gégpipari, fafeldolgozással, vidékfejlesztéssel és mezőgazdasággal összefüggő, valamint a számítástechmikai szakokon alig fordulnak elő.

Kisebb konkurencia

Azok a fiatalok, akik még nem döntötték el, mihez kezdjenek az életükkel, milyen szakmát és arra felkészítő iskolát válasszanak az érettségi vizsga után, elgondolkodhatnak azon is, vajon nem érné-e meg kevésbé népszerű foglalkozást választani. Ott ugyanis nincs túljelentkezés, kisebb a konkurencia. Természetesen ha valaki egész életében arról álmodott, hogy egészségügyi nővérként vagy üzletkötőként, kereskedelmi tanácsadóként fog dolgozni, akkor maradhat az eredeti elképzelésénél. Ám ha csak azért választ valaki ilyen foglalkozást, mert attól fél, nincs esélye érvényesülni olyan ágazatban, ahol a nők kisebb arányban vannak jelen, fölösleges és megalapozatlan az aggodalma. Éppen ellenkezőleg: az adott szakma iránt a nők részéről tanúsított elenyésző érdeklődés még előny is lehet. Ugyanis ha kilógunk a sorból, azzal felhívjuk magunkra a figyelmet, és ha tehetségesek vagyunk, jó eséllyel éppen minket választanak majd ki.

Tanulmányi szak:                          Nőnemű végzősök száma:

Közgazdaságtudományok                                       4035

Pedagógiai tudományok                                          2049

Tanári szakok                                                            1480

Társadalomtudományok                                         1005

Nem orvosi egészségügyi szakok                           930

(ww.cvtisr.sk)

Cím
A végzősök többsége nőnemű volt ezeken a tanulmányi szakokon 2019-ben:

Bevezető

Általánosan elismert nézet, hogy a nők munkaerőpiaci pozíciója rosszabb a férfiakénál. Sajnos, a gyengébb nem érvényesülésével kapcsolatban és az egyes pozíciók betöltésekor még manapság is számos sztereotípia van érvényben, ami sokszor már a pályaválasztást is befolyásolja. A lányok gyakran eleve a társadalomban lévő sztereotípiákkal összhangban választanak szakmát.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment