Search by category:
Egyéb kategória

Megújult a Marianum Egyházi Iskolaközpont

Megújult a Marianum Egyházi Iskolaközpont
Vataščin Péter
2022. 02. 07., h – 17:07

2022. február 8., kedd – 11:03
Friss ikon
Off

Törzs

A régi-új épület sajtóbejárásán az iskolaközpont igazgatója, Madarász Róbert elmondta, hogy a most befejeződött felújítást legalább olyan jelentőségűnek tartják, mint a Marianum eredeti, 1929-es felépítését.

Alagsortól a padlásig

Az igazgató hosszan sorolta a 460 négyzetméter alapterületű, ötszintes főépületet korábban nyomasztó gondokat. Az omladozó falrészektől kezdve a vízzel elöntött alagsoron és statikai problémákon át egészen a vízelvezetésig számos probléma követelt sürgető megoldást.

A felújítással kapcsolatos sajtóanyag szerint az iskolaépület ugyan nem minősül műemléknek, mégis törekedtek a történelmi stílusjegyek megtartására mind kinézetben, mind anyaghasználatban. Az eredetit másoló külső és belső ajtók, ablakok készültek, felújították a mosdókat és raktárakat is. Egyebek mellett új tetőhéjazatot, külső- és belső szigetelést, padlózatot, falburkolatokat, álmennyezetet kapott az épület. Lecserélték a közműhálózatokat, új légcserélő és klímarendszer épült, a modern kornak megfelelő világítást és elektromos hálózatot, hangosítást, kamera- és biztonsági rendszert, valamint nagy sebességű, mindenhol elérhető internetet telepítettek.

Minden osztályt légcserélő rendszerrel, interaktív kerámiatáblákkal szereltek fel, és a modern kor követelményeinek megfelelő nyelvi osztótermek, a számítástechnikai és természettudományi szaktantermek is megújultak. Nem maradt ki a re-noválásból az iskolaközpont ebédlője sem, jól felszerelt konyhával várják a diákokat.

Teljesen új, 94 négyzetméter alapterületű kápolna is épült a Marianumban, a földszintes épületrész tetőterének beépítésével. Ennek ólomüveg körablakát Soós Csilla készítette el. Körülbelül 50 személy befogadására lesz alkalmas.

Megújult a Marianum Egyházi Iskolaközpont
2022. 02. 07., h – 17:12
Vataščin Péter
Gallery images

Kétirányú segítség

A felújításhoz szükséges összeg döntő részét 2020 decemberében ítélte meg a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága. Ez 780 millió forintot (hozzávetőlegesen 2 millió 170 ezer euró) jelentett. A költségekhez, főleg a kápolna felépítéséhez és berendezéséhez, a Nagyszombati Főegyházmegye is hozzájárult 320 ezer euróval – fejtette ki Kiss Róbert kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke.

A pályázat közvetlen kedvezményezettje, az épület tulajdonosa s egyúttal a kivitelezés lebonyolítója a komáromi római katolikus plébániahivatal. A munkálatok zömét 15 alvállalkozó végezte.

Az épület hivatalos és ünnepélyes átadása február 25-én lesz. A program 10 órakor szentmisével kezdődik a komáromi Szent András-bazilikában. A szentmise főcelebránsa Mons. Orosh János nagyszombati megyéspüspök lesz, a magyar kormányt pedig Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár képviseli majd.

Az iskolaközpontban az óvodáskortól a gimnáziumi érettségiig mintegy 450 diák tanul. Az intézmény nevelőtestülete 58 tagú, s rajtuk kívül 10 nem pedagógus alkalmazott is dolgozik az oktatási intézményben.

A fordulatos történetű iskola eredetileg 1929. szeptember 12-én nyitotta meg kapuit azzal a küldetéssel, hogy a csehszlovákiai magyarságot szolgáló papokat, tanítókat és értelmiséget neveljen.

Bevezető
Komárom |

Összesen csaknem 2,5 millió eurót fordítottak a több mint 90 éves épület renoválására. Már csak az utolsó simítások vannak hátra, az épület átadását február 25-ére tervezik.

Település / hely
Komárom

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment