Search by category:
Egyéb kategória

Nincs jól Szabolcs, a kapott szív elkezdett kilökődni, új veséje sem működik

Nincs jól Szabolcs, a kapott szív elkezdett kilökődni, új veséje sem működik
Sudár Éva
2022. 02. 07., h – 16:46

2022. február 7., hétfő – 16:46
Friss ikon
Off

Törzs

Új veséje máig sem indult el, ma is az intenzíven van, s állapota most aggasztóbb, mint korábban – számolt be a sok fájdalomról és bizonytalanságtól elgyötört, idősödő édesanya a Győri Új Szónak.  

Két nappal a műtét után már baljós hírek érkeztek, Szabolcs kapott egy tüdőgyulladást, nővére írta a Facebookon: „öcsém állapota válságosra fordult, most vitték vissza a műtőbe. Szorítsatok, imádkozzatok velünk.” Akkor műszívet kötöttek be a fiatalembernek, és lélegeztetőgépet kapott, szervezete túl gyenge volt ahhoz, hogy kibírja a fertőzést. A veséje nem indult el, s három hét alatt többször műtötték. 

 

Túlélte, új szívet és új vesét kapott Szabolcs

Győrszemere |

Egyszerre ültettek át új szívet és új vesét egy 39 éves győrszemerei férfi testébe, jól van.

Mint azt megírtuk a kettős transzplantációt a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján hajtották végre január 16-án hajnalban. Ekkor az volt a legnagyobb szó, hogy egyáltalán túlélte az operációt, ami nélkül hetei, hónapjai, de még valószínűbb, hogy csak napjai lettek volna hátra. Miután tudvalévő volt, hogy életben maradt, a bizakodó család számára már az lett a kérdés: veséje újraindul-e, hiszen az egész kálvária azzal kezdődött.  

A győrszemerei férfinek hat évvel ezelőtt leállt mind a két veséje, s azóta járt dialízisre hetente háromszor. Két évvel ezelőtt transzplantáció várta, s elő is volt készítve a veseátültetésre, csakhogy az aneszteziológus úgy látta: a szíve túlságosan gyenge. Kiderült, hogy a szervezet motorja nem bírta ezt a többéves, kegyetlen igénybe vételt, s a városmajori szívklinikán utána megállapították: egy billentyűcsere már nem segít. A fiatalember azóta várólistán volt, állapota egyre romlott, a lépcsőn is alig bírt felmenni. A közelmúltban sürgőssé vált a helyzet, halálán volt, mígnem január 15-én megcsörrent a telefon, a klinikáról hívták: ő kapja meg egy donor szerveit.  

Az elmúlt három hét viszont sajnos több aggodalommal és kevesebb bizakodással telhetett, a Facebookon is sok barát és ismerős várta a család helyzetjelentéseit.  

Nagyon nehéz a várakozás úgy, hogy mindig más hírek érkeznek, nekem a rossz hírek és az előremutató távlatok is többet jelentenek, mint a bizonytalanság – mondta a Győri Új Szónak az édesanya. „Nagyon nehéz, hogy nem láthatjuk és az intenzíven telefont sem kaphat a fiam. Üzenünk neki minden alkalommal: szeretjük és gyógyuljon meg – számol be a kínlódásról Györgyiné Varga Erzsébet. 

„Mindennap felébresztik, van, hogy egész nap fenn van. Aggaszt is, hogy ez nem tesz jót a fiam állapotának. Én tartom a kapcsolatot az orvosokkal, és sajnos valóban azt mondták legutóbb, hogy a laboreredmény szerint a szíve elkezdett kilökődni. Egyelőre nem tudok többet arról, hogy ez mit jelent, józan eszemmel gondolom, hogy ez nem jelentheti a halálát, ilyesmiről nem is beszél senki, én meg aztán főleg nem. De az egyre biztosabb, hogy még hónapokig lesz az intenzíven. De az nem lényeges, a legfontosabb, hogy meggyógyuljon és én hiszek abban, a saját lábán fog kijönni. 

 

Bevezető
Győrszemere |

Több mint három hét telt el azóta, hogy a győrszemerei Györgyi Szabolcs túlesett a szinte egyedülálló kettős transzplantáción: egyszerre ültettek be szervezetébe új szívet és új vesét. Állapota ingadozott, szinte naponta mást írthattunk volna róla: egyik nap jót, másik nap rosszat. Sajnos most az utóbbira van okunk, Szabolcs új szíve elkezdett kilökődni.  

Település / hely
Győrszemere

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Laczó Balázs

Read More

Post Comment