Search by category:
Egyéb kategória

Jelzőtáblákkal jelölik ki a parkolóhelyeket a járdák mentén

Jelzőtáblákkal jelölik ki a parkolóhelyeket a járdák mentén
Tornyai Bianka
2022. 02. 08., k – 18:34

2022. február 9., szerda – 11:10
Friss ikon
Off

Törzs

Március 1-jén életbe lép az a törvénymódosítás, melynek alapján tilos lesz a járdán parkolni. Jelenleg az a szabály érvényes, hogy az egész gépjárművel lehet a járdán állni, vagy részben az úton, amennyiben másfél méternyi hely marad a gyalogosoknak. A törvény betartatása az önkormányzatok feladata. Nekik kell meghatározni, mely járdaszakaszokon lesz megengedett a parkolás és melyikeken lesz tilos. Néhány héttel ezelőtt a közösségi oldalán tett közzé felhívást Galánta városa, amelyben a lakosokat arra kérte, hogy tegyenek megoldási javaslatokat. 

Eva Vašáková, a városi hivatal beruházási és közlekedési osztályának vezetője elmondta, nem érkezett túl sok javaslat a lakosok részéről. „Tegnap tartottunk tárgyalást a Közlekedésrendészeti Felügyelőség képviselőivel, akiktől megtudtuk, hogy mivel nagyon nehézkes a törvénymódosítás bevezetése a gyakorlatban, ezért valószínűleg kétéves halasztással vezetik be. A parlament ugyan még nem erősítette meg ezt az információt, de a nagyobb városok részéről van ilyen igény, hiszen például Pozsony közlekedése, parkolási szabályai összeomlanak, ha márciusban életbe lép a törvény. Pontos időpont még nincs, de mindenképpen tervezünk egyeztetést a kérdéssel kapcsolatban az illetékes szervekkel, elsősorban a városi rendőrséggel. Át kell vennünk pontosan, hogy mely szakaszok érintettek. Annak ellenére, hogy feltételezhetően nem lép életbe a jogszabály, mindenképpen szeretnénk útjelzőtáblákat kihelyezni azokra a helyekre, ahol megengedhető a parkolás, mert ezzel szeretnénk felszabadítani a lakosok számára parkolóhelyeket” – magyarázta az osztályvezető. Problémás szakaszok főleg az Északi lakótelepen (Sídlisko Sever) vannak, de a városközpontban is, például a Forradalmi negyedben (Revolučná štvrť) vagy a SZNF lakótelepen (Sídlisko SNP). „Vannak olyan helyek, ahol másképp egyszerűen nem lehet megoldani. Az egész városban gondok vannak a parkolással, ezért a táblák kihelyezése jelent csak megoldást, így nyerhetünk valamivel több helyet. Ezen kívül, ha előbb-utóbb életbe lép a törvény, már ennyivel kevesebb dolga és kiadása lesz a városnak” – tette hozzá Eva Vašáková.

A felhívásra reagálva Galánta közösségi oldalán többen kifejtették, hogy a lakótelepek bizonyos részein teljesen járhatatlanok a járdák, a gyalogosoknak az út szélén, illetve az autók között kell közlekedniük, ami sokszor nagyon veszélyes. Ha tilos lesz a járdán parkolni, háztömbönként akár 30 parkolóhely hiányozhat. Mások arra panaszkodtak, hogy sok helyen maga a járda keskenyebb, mint az előírt másfél méter, amelyet szabadon kellene hagyni, vagyis már most betarthatatlan az előírás. 

GA-járda-parkolás
2022. 02. 08., k – 18:39
Tornyai Bianka
Gallery images

Leírás

A SZNF lakótelepi óvoda környékén az is megnehezíti a közlekedést, hogy egyirányú az út, reggelente katasztrofális helyzetek alakulnak ki a környéken

Bevezető
GALÁNTA |

A lakosság segítségét kérte a városháza a parkolás megoldásában. Márciustól ugyanis tilos lesz a járdán parkolni, ami komoly gondokat okozhat a lakosoknak.

Település / hely
GALÁNTA

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment