Search by category:
Egyéb kategória

Ez vár a pénztárcánkra és Szlovákiára az elkövetkező hónapokban

Ez vár a pénztárcánkra és Szlovákiára az elkövetkező hónapokban
Molnár Iván
2022. 02. 10., cs – 13:14

2022. február 10., csütörtök – 14:02
Friss ikon
Off

Törzs

„Szlovákia gazdasága – a tavalyi 3,1 százalék után – idén 3,5, jövőre pedig már 5,3 százalékkal nőhet” – jelentette be csütörtökön Marcel Klimek pénzügyi államtitkár, a szaktárca mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) legfrissebb előrejelzésére hivatkozva. Juraj Valachy, az IFP igazgatója szerint az idei év elejére még rányomja bélyegét a koronavírus-járvány omikron hulláma. „A járvány miatt sok alkalmazott lesz karanténban, ezért akadozhat a termelés, ráadásul az egyre magasabb árak miatt a lakossági fogyasztás is visszaeshet. A jelenlegi járványhullám lecsengését követően, nagyjából a második negyedévtől azonban már javulhat a helyzet, így egyre több új állás jön létre, a gazdaság felpörgéséhez ráadásul az uniós helyreállítási alapból származó támogatások is hozzájárulnak” – állítja Valachy.

Növekvő fizetések

A legnagyobb problémát az elkövetkező időszakban is az árak látványos növekedése okozza majd. „Idén tovább gyorsul az árvágta, az átlagos árszint 6 százalékkal nőhet a tavalyihoz képest, ami elsősorban az energiaárak szárnyalásával magyarázható. Nem számíthatunk látványosabb változásra azonban jövőre sem, az előrejelzésünk szerint 2023-ban az idei évhez képest további 5 százalékkal nőnek majd az árak” – mondta el Valachy. Klimek szerint azonban a jó hír, hogy az IFP az idei évre átlagosan 6,7 százalékos béremelkedést jósol, vagyis a fizetések – legalábbis az alkalmazottak egy részének – már gyorsabban nőnek majd, mint az infláció. „Az átlagos életszínvonal ennek köszönhetően már nem esik tovább” – tette hozzá Klimek, elismerve azonban, hogy ez a lakosság nem minden rétegére vonatkozik.

Több új állás

Az IFP elemzői enyhe javulásra számítanak a foglalkoztatottság tekintetében is. „Várakozásaink szerint a jelzett gazdasági növekedés az új munkahelyek számán is meglátszik. Idén 0,7, jövőre pedig 1,4 százalékkal nőhet a foglalkoztatottság” – figyelmeztet Valachy. Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy az elkövetkező három évben nagyjából 63 ezer új állás jöhet létre, aminek köszönhetően lassan visszatornásszuk magunkat a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre. Valachy szerint a legtöbb új állás a szolgáltatásokban jöhet létre.

Brüsszel derűlátóbb

Az IFP-vel párhuzamosan csütörtökön tette közzé legújabb gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság is, amely még az előbbinél is derűlátóbb prognózissal rukkolt elő. Brüsszel már az idei évre is 5 százalékos gazdasági növekedést jósol Szlovákiának, ami a hatodik legjobb eredménynek számítana az egész Európai Unióban. Jövőre még ennél is jobb eredménnyel kecsegtetnek. Eszerint 2023-ban Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) 5,1 százalékkal nőhet, ami az Európai Unió leggyorsabb növekedésének számítana. Az Európai Bizottság is azzal számol, hogy a jelenlegi járványhullám lecsengését követően, a második negyedévtől pöröghet fel a szlovák gazdaság teljesítménye.

Csúcson az inflációnk

A rossz hír, hogy ami az inflációt illeti, Brüsszel még az IFP által jelzettnél is borúlátóbb előrejelzést tett közzé. „Az energiaárak gyors növekedése miatt az infláció éves üteme Szlovákiában idén elérheti a 6,4 százalékot. Az Európai Unióban e tekintetben csak két ország előzi meg Szlovákiát, Lengyelország és Litvánia, 6,8 és 6,7 százalékos inflációval” – áll az Európai Bizottság előrejelzésében, amely szerint azonban a drágulás üteme 2023-ra már 2,4 százalékra eshet vissza.

Bevezető
Pozsony |

Uniós összehasonlításban jövőre Szlovákia gazdasága nőhet a leggyorsabban, ezzel együtt azonban az árak növekedési üteme szempontjából is az uniós élvonalba tartozunk – figyelmeztet legújabb gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság és a szlovák pénzügyminisztérium is.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment