Search by category:
Egyéb kategória

A Smer „jégtörő februárja”

A Smer „jégtörő februárja”
Holop Zsolt
2022. 02. 11., p – 19:08

2022. február 12., szombat – 09:21
Friss ikon
Off

Törzs

Napjaink sok belpolitikai mozzanata lesz hatással az ország (közel)jövőjére. Többé-kevésbé mindannyian kizökkentünk a korábbi életünkből. A megszokottnál nagyobb veszélyben az egészségünk, a megélhetésünk és a biztonságunk. Mindez sokaknál zavart, értékrendbeli változásokat idéz elő. A pártpreferenciákra is kihat. Pár hónap alatt újra Robert Fico Smer-SD-je lett a legnépszerűbb politikai erő.

Minél gyorsabban jut hatalomra, annál biztosabb, hogy elmarad holdudvara egy részének esetleges büntetőjogi felelősségre vonása. A cél szentesíti az eszközöket. Fico ügyesen tematizál (áremelések, járványhelyzet, védelmi szerződés stb.), és előrehozott választást sürget. Minden témája egy-egy trójai faló, amelyben már ott toporog a mielőbbi választásra készülő csapata.

A cél a koalíciós partnereket is szentesíti. Pontosabban Fico „szentesíti” őket. A Smer ugyanis az elmúlt hetekben nemcsak nagyobb fordulatszámmal tematizál bel-, kül- és biztonságpolitikai kérdéseket, hanem sorra jelzi azt is, mely pártokkal kormányozna. Amikor a Fico-párt nemrég a közvélemény-kutatások élére került, az ellenzéken belüli új „pozíciójából” szövetséget ajánlott a korábban a Smerből kiváló Peter Pellegrini vezette Hlas-SD-nek. Mintha kihallatszana ebből: megelőztünk benneteket, most már beszélhetünk a hogyan továbbról. Ezután a Smer, a Hlas és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) esetleges koalícióját lengette be. (A Smer a január 26-i, a köztársasági elnöki hivatal előtti nagygyűlésére a Hlason és az SNS-en kívül a Socialisti.sk nevű pártot is meghívta.) Most pedig Fico már a Republikával is kész tárgyalni arról, hogy esetleg koalíciós partnerek legyenek. „Ezzel abszolút semmi gondunk. Ám előbb létre kell jönnie e blokk alapjának. Ezért beszélek a Smerről és a Hlasról úgy, mint a kezdetről” – mondta Fico. A Republikával kapcsolatos bejelentését azzal tette „szalonképesebbé”, hogy kizárta az együttműködés lehetőségét a Marian Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárttal (ĽSNS), mondván, az holokauszttagadó, és Szlovákia EU-ból való kilépését szorgalmazza. (Más kérdés, mennyivel jobb az a Republika, amelyet a Kotleba-pártból távozók gründoltak.)

A Smer tehát kifelé lehetséges koalíciókat vázol, de a történetben egy kommunikációs csavar is sejthető a részéről. A legutóbbi felmérések alapján az SNS, a Republika (és a Socialisti.sk) esetében kérdéses a parlamentbe kerülés. Fico többször utalt arra, hogy ezeknek a pártoknak el kell érniük az ötszázalékos bejutási küszöböt. A tapasztalt politikus ezt nem véletlenül hangoztatja: az említett minipártok (és a szintén öt százalék alatt tengődő ĽSNS) szavazóinak üzen. Valami olyasmit, hogy ha úgy látnátok, a pártotok nem esélyes, a Smer a keblére fogad benneteket. Amelyik párt meg bejut, azzal majd tárgyalunk, ha a mandátumeloszlás alapján szükségessé válik, hogy bevegyük a buliba (Fico ígérete szerint az ĽSNS kivételével). A Smernek inkább az első forgatókönyv, a minipártok szavazóinak „bekebelezése” kedvezne. Egyrészt azért, mert tovább erősítené a Fico-pártot, biztosabbá téve pillanatnyi dominanciáját. Másrészt azért, mert egyszerűbben bírhatná koalícióra a szélsőséges pártoktól valamivel jobban ódzkodó Hlast. A Hlas nélkül ugyanis – a minipártok sorsától függetlenül – jóval kisebb (vagy éppen semmilyen) a Smer koalíciós potenciálja.

A Smer a témáival már meghozta magának a „jégtörő februárt”, részéről az előrehozott parlamenti választás egyre hangosabb követelése és a szavazatmaximalizálás időszaka várható. Olyan messzire még nem ment el, mint most a szélsőségesek megszólításával. Innen nézve kész felüdülés lesz, ha például előrukkolnak egy nőnapi köszöntővel.

 

Bevezető

A Robert Fico vezette Smer-SD Kotlebáékkal nem ül tárgyalóasztalhoz, de Milan Uhrík és Milan Mazurek Republikájával kész egyeztetni az esetleges közös kormányzásról. Nem árt, ha Fico szlovákiai magyar hívei ezt is tudatosítják.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Korpás Árpád

Read More

Post Comment