Search by category:
Egyéb kategória

Újabb vitát generált a marihuánatörvény

Újabb vitát generált a marihuánatörvény
Nagy Roland
2022. 02. 11., p – 14:16

2022. február 13., vasárnap – 15:46
Friss ikon
Off

Törzs

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az OĽaNO képviselői még tavaly novemberben terjesztettek be egy, a kábítószer-birtoklással kapcsolatos törvénymódosítást a plénum elé. Kristián Čekovský, a javaslat egyik kidolgozója akkor úgy fogalmazott, a módosításnak köszönhetően végre felszámolják azt a drákói szigort, amely a marihuánával kapcsolatos bírósági ítéleteket jellemezte.

A parlament elé kerül a marihuánatörvény

Pozsony |

Az OĽaNO képviselői a parlament novemberi ülésére beterjesztenek egy törvényjavaslatot, amellyel enyhítenék a marihuána birtoklásáért járó büntetések mértékét, a beterjesztők szerint ideje véget vetni a drákói szigornak.

A dokumentumot azonban le kellett venni a napirendről, mert a Sme rodina képviselői jelezték, ebben a formában nemcsak a marihuána, hanem az összes kábítószer birtoklásáért járó büntetést lerövidítenék.

Vége a szigornak?

A javaslatot végül átdolgozták, úgy, hogy már csak a marihuánával kapcsolatos büntetéseket érintse. Kis mennyiségű, saját használatra tartott kannabisz birtoklásáért a maximálisan kiszabható szabadságvesztés 3 év helyett már csak 1 év lenne. Ha valakinél nagyobb mennyiséget találnak, a börtönbüntetés legfeljebb 2 év lehet. Akit többször is illegális marihuána-birtoklással kapnak el a rendőrök, az új törvény értelmében 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel számolhat. Jelenleg a büntetés hossza 10 és 15 év között mozog.

Enyhített büntetés

Az utóbb említett büntetéssel kapcsolatban a sajtó is felkapott egy esetet. A 27 éves Róbert Džunka ügyéről van szó, akit még 2019 februárjában fogott el a rendőrség egy razzia során. Džunkánál hét gramm marihuánát találtak, azonban nem ez volt az első eset, hogy kábítószer-birtokláson kapták a férfit. A Kassai Járási Bíróság először 12 éves szabadságvesztést szabott ki, majd később 10 évre csökkentették a büntetést. Január végén azonban a Kassai Kerületi Bíróság felülbírálta a döntést, és megfelezte a 10 éves börtönbüntetést. A férfi így az 5 évből hármat már le is ült, vagyis kilenc hónap múlva kérvényezheti majd a feltételes szabadlábra helyezését.

Gyógykezelés

További változás lenne, hogy a marihuána birtoklásáért a bíróságok feltételes szabadságvesztést is kiszabhatnak, ha az elítélt személyt gyógykezelésre küldik. A próbaidőszak hossza 2 év, és ha ez alatt az elítélt végig betartja a gyógykezelés követelményeit, akkor úgy kell tekinteni rá, mintha nem is ítélték volna el.

A tervek szerint a törvénymódosítás május 1-től lépne életbe. Fontos még kiemelni, hogy a javaslat értelmében visszamenőleg is meg lehetne változtatni az ítéletek hosszát, ha a bíróság úgy határoz, hogy a kiszabott börtönbüntetés aránytalanul magas volt.

Ellenzéki bírálat

A parlament csütörtök este kezdett tárgyalni a javaslatról, az ellenzéki képviselők pedig azonnal felszólaltak a módosítás ellen. Matúš Šutaj Eštok, a Hlas képviselője azt mondta, azzal, hogy a képviselők ismét a marihuánával kapcsolatos törvény módosításával foglalkoznak, megszegték a házszabályt, amely kimondja, hogy ha egy javaslatot elutasít a parlament, akkor ugyanazzal a dologgal kapcsolatban fél évig nem lehet beterjeszteni egy újabb javaslatot. Šutaj Eštok emlékeztetett, hogy 2021 decemberében Tomáš Valášek független képviselő (korábban Za ľudí) benyújtott egy hasonló törvénymódosítást, amit a plénum elutasított. A koalíciós képviselők ugyanerre a szabályra hivatkozva tavaly nyáron kimondták, hogy az ellenzék még fél évig nem terjeszthet be alkotmánymódosító javaslatot a választási ciklus népszavazással való lerövidítéséről. Juraj Blanár (Smer), a parlament alelnöke egyetértett a Hlas képviselőjével.

Idén már biztosan nem lesz referendum

Pozsony |

Most már biztos, hogy a parlament decemberig nem foglalkozik azzal az alkotmánymódosító javaslattal, amelynek eredményeként népszavazással is le lehetne rövidíteni a választási ciklust. A hírt Ondrej Dostál, az SaS parlamenti képviselője erősítette meg lapunknak.

Šutaj Eštok továbbá azt is felrótta, hogy a koalíció a drágulás és a járvány megoldása helyett a drogokkal kapcsolatos törvényekre vesztegeti az idejét és az energiáját. Andrej Stančík (OĽaNO), a javaslat egyik beterjesztője demagógnak nevezte a Hlas képviselőjét. Hangsúlyozta, a törvény már hónapok óta vitatott téma, még az áremelkedés előtt került napirendre.

Az, hogy most infláció van, nem jelenti azt, hogy más problémákkal nem foglalkozhatunk

mondta Stančík.

Bevezető
Pozsony |

A parlament megkezdte a tárgyalást a törvénymódosító javaslatról, amely jelentősen csökkentené a marihuána birtoklásáért kiszabható börtönbüntetések hosszát. Az ellenzéki képviselők szerint azzal, hogy a koalíció újra elővette a témát, megsértette a házszabályt.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment