Search by category:
Egyéb kategória

Felháborodás a gyermekek kórházi felvétele körül – a szülők olykor egy vagyont költenek tesztekre

Felháborodás a gyermekek kórházi felvétele körül – a szülők olykor egy vagyont költenek tesztekre
Balaskó Réka
2022. 02. 14., h – 10:42

2022. február 14., hétfő – 11:07
Friss ikon
Off

Törzs

Egy 5 hónapos kislány a poprádi kórház gyermekosztályára került, ahová édesanyja is befeküdt vele. A nevét elhallgatni kívánó anya ezután dühösen az internethez fordult, mivel a kórházban egy vagyont hagyott. „Két éjszakáért 83,56 eurót kellett fizetnem. Miért?” – kérdezi a fiatal nő. Elmagyarázta, hogy a kérdéses összeg magában foglalja a PCR-tesztek díját. Nélkülük ő és a baba nem maradhattak volna a kórházban. „Megkérdezem, hogy ez normális-e. Ahhoz, hogy kórházban maradhasson a gyermekével, az anyának kell fizetnie a tesztekért. Kétszer is fizetnem kell értük? Négy nap múlva pedig újabb teszt 35 euróért” – mondta dühösen.

Vladimíra Marcinková parlamenti képviselő úgy véli, hogy az államnak minden helyzetben teljesítenie kellene a gyermek azon jogát, hogy a kórházi kezelés alatt egy közeli személy tartózkodhasson vele. Tisztában van azzal, hogy a kórházi tesztek a gyermekek érdekeit szolgáljál, ezért fontosnak tartja, hogy a szülők a tervezett kórházi tartózkodás előtt eleget tegyenek ennek a kötelezettségüknek. Ha azonban akut kórházi kezelésről van szó, ahol a szülő nem tudja előre, hogy szükség lesz a tesztre, úgy véli, a helyzetet antigénteszttel és a gyermek kórházi kezelése után további PCR-teszttel kell megoldani. Véleménye szerint a vizsgálatokat ebben az esetben nem a kereskedelmi árakon, hanem a teszt maximális költségén kéne elvégezni.

A Betegjogokért Társulás (Asociácia na ochranu práv pacientov-AOPP) elnöke, Mária Lévyová szerint az intézkedések olyan gyakran változnak, hogy néha még az egészségügyi szolgáltatóknak sem sikerül követniük azokat: „Másrészt, amikor akut kórházi kezelésről van szó, törvényes jogunk van arra, hogy a gyermekkel legyünk, és ezt el kell fogadni”. Azt javasolja, hogy az anya vegye fel a kapcsolatot az illetékes egészségbiztosítóval, amelynek hatáskörébe tartozik, hogy a törvénybe foglaltakon túl is alkalmazkodhat a biztosítotthoz.

Mit mond a kórházi tesztekről az egészségügyi minisztérium. Nézze meg a galériában!

Felháborodás a gyermekek kórházi felvétele körül – a szülők olykor egy vagyon költenek tesztekre
2022. 02. 14., h – 10:51
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

Fotók: pluska

(pluska)

Bevezető

Egy feldühödött édesanya hívta fel a figyelmet a gyerekek kórházi felvétele során végzett tesztelés problémájára…

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment