Search by category:
Egyéb kategória

Új adatok a dohányzás és a nikotin káros hatásairól

Új adatok a dohányzás és a nikotin káros hatásairól
Hegedűs Norbert
2022. 02. 14., h – 10:41

2022. február 22., kedd – 09:31
Friss ikon
Off

Törzs

A Chemical Research in Toxicology szaklapban jelentek meg tavaly októberben a Johns Hopkins Egyetem kutatóinak vizsgálati adatai, amelyek szerint több ezer ismeretlen vegyi anyagot találtak a elektromos cigaretták utántöltő folyadékában. Az aeroszolban sokkal több a vegyület. Tudni kell, hogy az elektromos cigaretta beépített akkumulátorral működik, az utántöltő folyadékokból a nikotint és a különféle vegyi anyagokat aeroszol formájában bocsátják ki. Olyan vegyületeket azonosítottak bennük, amelyeket a gyártó nem hozott nyilvánosságra, beleértve például az ipari vegyszereket és a koffeint. A kutatócsapat a 2000 vegyi anyagból csak néhányat tudott azonosítani. Lehetséges, hogy ezekből hat káros az emberre, és három pedig olyan, amelyet korábban nem találtak e-cigarettában. Bármennyire is elképesztő, a vizsgált mintákban három ipari vegyszert, egy növényvédő szert és két ízesítőt is találtak, amelyek mérgezőek lehetnek és légúti irritációt okozhatnak.
Eredményeik kapcsán a vezető szerző, Carsten Prasse azt mondja: „Egyre több fiatal használja az e-cigarettákat, és tudniuk kell, hogy minek vannak kitéve.” Gondnak véli, hogy a hagyományos cigarettánál egészségesebbnek hirdetik az elektromos cigarettát.

Az American Journal of Preventive Medicine múlt novemberben tette közzé online azt a tanulmányt, amelyet a New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Iskolája és a Johns Hopkins Orvostudományi Iskola szakemberei jegyeznek. Úgy tűnik, hogy a naponta elektromos cigarettát használó 20–65 éves férfiak körében (akik egyébként nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben) 2,4-szer nagyobb valószínűséggel jelentkeztek merevedési zavarok azokhoz képest, akik soha nem szívnak e-cigarettát. A szerzők azt írják, az elektromos cigaretta „összefüggésbe hozható a merevedési zavarokkal, függetlenül az életkortól, a szív- és érrendszeri betegségektől és egyéb kockázati tényezőktől”. Egy idén megjelent kutatási anyag pedig a terhesség alatti dohányzásról szól. A Scientific Reports ez év januárjában közölte a tanulmányt, amely szerint felnőttként alvászavarokban szenvednek azok, akiknek az anyjuk a terhesség vége felé dohányzott. A Bolognai Egyetem kutatói vemhes egereken elvégzett kísérletsorozat révén jutottak erre az eredményre. A vemhes egereket passzív cigarettafüstnek tették ki, majd azt figyelték, hogy a nikotin és melléktermékei miként hatnak az utódaikra. Azt látták, hogy az utódoknál csökkent az alvás hossza. Mint kiderült, a terhesség alatt dohányzó nők a nikotinbevitellel olyan stressztényezőt idéznek elő, amely jelentős hatással van a születendő gyermek agyára, annak hippokampusz területe fejlődésére, valamint az alvás minőségére. Giovanna Zoccoli, a kutatás koordinátora szerint „a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy hogyan befolyásolhatják a felnőttek alvását az élet korai szakaszában bekövetkezett események.” Ezek az eredmények tovább erősítik azt a felismerést, hogy a dohányzás mind hagyományos, mind elektromos formában káros. Megéri ragaszkodni e káros szenvedélyhez?

Bevezető

A cigarettázást már évekkel ezelőtt is összefüggésbe hozták a merevedési zavarokkal. Ennek ellenére világszerte nő a kereslet az elektromos cigaretták iránt. Bizonyára azért, mert sokan elhitték, hogy nem annyira károsak. Csakhogy ez a nézet megdőlt. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Csibrányi Zoltán

Read More

Post Comment