Search by category:
Egyéb kategória

Elődöntőben a szlovák hokisok

Elődöntőben a szlovák hokisok
Orosky Tamás
2022. 02. 16., sze – 17:52

2022. február 16., szerda – 18:36
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákok ellenfele a péntek kora reggeli (5.10) elődöntőben a Svájcot sima 5:1-gyel búcsúztató Finnország lesz. Az északiakkal már a csoportban is találkoztak a szlovákok, a nyitófordulóban a sokkal effektívebb finnek 6:2-re nyertek.

Az USA elleni negyeddöntő a papírforma alapján indult, az amerikaiak nekirontottak a szlovákoknak. A nagy nyomás ellenére mégis Slafkovský szerzett vezetést csapatának. A tengerentúliak még az első harmadban egyenlíteni tudtak, a másodikban pedig a vezetést is átvették. A harmadik húsz percben számtalan lehetőségük volt eldönteni a meccset, de az 5 a 3 elleni előnyt sem tudták kihasználni. Patrik Rybár kapus remek napot fogott ki, az utolsó percekig meccsben tartotta a csapatát – majd pedig átadta a helyét egy mezőnyjátékosnak, és a power playt a szlovákok Marek Hrivík révén kihasználták – 2:2. A hosszabbításban, 3 a 3 ellen Hudáček ziccere mellett három óriásit védett Rybár, aki a rávezetések során sem kapott gólt. A másik oldalon viszont Peter Cehlárik betalált, így a szlovákok bejutottak az elődöntőbe.

Kitűnő teljesítményt nyújtottunk, a fiúk bátran, önfeláldozóan játszottak. A meccs elején az amerikaiak hengereltek, elképesztően gyorsak voltak, azt túl kellett élnünk. Sikerült, apránként már eljutottunk támadásokig, lövésekig, helyzetekig. Nagyon fontos volt, hogy kivédekeztük a kettős hátrányt. Mindenki összefogott, biztattuk egymást és próbáltunk hinni benne, hogy sikerülhet a továbbjutás – értékelt Craig Ramsay, a szlovákok szövetségi kapitánya.

A találkozó hőse, Rybár kapus elárulta, nem készült előre a büntetőkre, nem térképezte fel az ellenfél játékosait ilyen szempontból. „Menet közben, a játékuk alapján próbáltam rájönni, milyen megoldásokat választanak majd a rávezetések során – mondta a Dinamo Minszk hálóőre.

Csapattársa, Libor Hudáček pedig arról gondoskodott a büntetők során, hogy jó hangulat uralkodjon a kispadon. „Azon poénkodtam, hogy mégsem kaphatunk ki fősulisoktól – utalt Hudáček arra, hogy az amerikaiak keretében 14 játékos került be az egyetemi bajnokságból (NCAA). – Az USA volt a torna legerősebb csapata, örülök, hogy fel tudtunk hozzájuk nőni. Élvezzük, hogy éremért játszhatunk, ilyen nem sokszor adódik az ember életében.

Olimpián eddig csak egyszer, 2010-ben törént ez meg a szlovákokkal. Az NHL-es játékosok részvételével zajlott vancouveri tornán szintén a finnekkel mérkőztek meg az elődöntőben, A 45. percben még 3:1-re vezettek, de az északiak fordítottak, és 5:3-ra nyertek. „A fiúk többet is elérhetnek, mint a mi generációnknak sikerült” – üzente Pozsonyból az akkori csapat egyik legjobbja, Miroslav Šatan, a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke. (TASR)

Góllövők: Abruzzese (20.), Hentges (29.), ill. Slafkovský (12.), Hrivík (60.), sorsdöntő rávezetés: Cehlárik.

Játékvezetők: Björk (svéd), Gofman (orosz), kiállítások: 1:5, 1059 néző.

USA: Mann–Kamfper, Ness, Faber, Cooper, Perbix, Warsofsky, Helleson–O´Neill, Miele, Agostino–Abruzzese, Beniers, Knies–Farrell, Meyers, Cates–Hentges, Smith, Brisson–N. Shore

SZLOVÁKIA: Rybár–Čerešňák, Čajkovský, Marinčin, Rosandič, Kňažko, Gernát–Takáč, Hrivík, Cehlárik–Jurčo, Hudáček, Pospíšil–Kelemen, Krištof, Zuzin–Regenda, Roman, Slafkovský

Cím
USA–Szlovákia 2:3 (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:1)

Bevezető

2010 után ismét bejutott a legjobb négy közé az olimpiai jégkorongtornán a szlovák válogatott, amely rávezetések után győzte le 3:2-re az addig százszázalékos USA-t a negyeddöntőben.

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Orosky Tamás

Read More

Post Comment