Search by category:
Egyéb kategória

Tudunk egy mesebeli helyet: a csáfordjánosfai tőzikést

Tudunk egy mesebeli helyet: a csáfordjánosfai tőzikést
Sudár Éva
2022. 02. 16., sze – 14:06

2022. február 16., szerda – 14:11
Friss ikon
Off

Törzs

A 21 hektáros csáfordjánosfai erdő  értékei miatt már 1955-től védett, és 1999-től a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának gondozásában áll. A Kisalföld különleges keményfa-liegeterdejében februárban már milliószámra nyílik a tőzike, fehér szőnyeget varázsolva az évszázados fák alá. 

A négy kilométeres Tőzike tanösvényen öt információs tábla segítségével ismerkedhetünk meg a Répce menti élőhelyekkel, és némi fantáziával magunk elé képzelhetjük az egykor itt őrlő vízimalmokat is. Valaha negyvenkilenc dolgozott a Répce mentén, ma már csak néhánynak a  falai látszanak. 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park február 19-én szervez vezetett túrát a csáfordjánosfai Tőzike tanösvényen. A kirándulás   10 órakor indul  és körülbelül hatvan perces. A program díjmentes, viszont előzetes bejelentkezés szükséges (legkésőbb a túra előtti nap: február 18. péntek 15 óráig).  Maximum harminc fős csoportot indítanak a kimelten védett tőzikés erdőbe, de ha több az érdeklődő, több turnus is indul. Erről bővebben itt.
 

Leírás

Fotó: Nagy Márta

A mesebeli erdő látogatása kiváló családi program, de szigorú szabályokkal. Tilos letérni a kijelölt útról, ez akár 50 ezer forint bírságot is vonhat maga után, hiszen ha csak minden tizedik látogató taposna a virágokra, az a pusztulásukat okozná. A tanösvény tartós száraz időben könnyen járható, de ez egy ártér, ha sok a csapadék, van, hogy csak gumicsizmában lehet megközelíteni. 
 
Nagyon várta a tőzike virágzást a csáfordjánosfai önkormányzat is, hiszen évek óta külön nőnapi programot szerveznek híres erdejük mellé. Idén már a parkolót is bővítik, amit támogatói jegyek bevételéből tudnak megtenni. Itt tartják a nőnapi rendezvényt is, ezúttal március 6-án, vasárnap. Minden érdeklődőt szívesen látnak a Rábaközi kézművesek, termelők és barátaik, lesz büfé és persze virágárus. (Nyilván nem tőzike…) Idén sem maradhat el a lovaskocsikázás az Iváni Lóbarátok Egyesület jóvoltából, az íjászat,  és a legkisebbeknek felállított kosárkörhinta is a helyén lesz. 

– Aki idén is vásárol támogatói jegyet, az hozzájárul ahhoz, hogy a falu jövőre újra vendégül láthassa a tőzike, az erdő, a természet és Csáfordjánosfa barátait – hangsúlyozta Németh Albert polgármester . 

Leírás

Fotó: Nagy Márta

Bevezető
Csáfordjánosfa |

Már virágzik a tőzike a csáfordjánosfai erdőben. A több száz éves tölgyek között mesebelivé válik a Répce ártere. Várja a látogatókat a nemzeti park és a helyi önkormányzat is.

Címkék

Település / hely
Csáfordjánosfa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Márta

Read More

Post Comment