Search by category:
Egyéb kategória

Változás a gyógyszerek felírásában, döntött a minisztérium!

Változás a gyógyszerek felírásában, döntött a minisztérium!
Balaskó Réka
2022. 02. 18., p – 10:55

2022. február 18., péntek – 11:46
Friss ikon
Off

Törzs

A minisztérium kiadott egy határozatot, amely választ ad a gyógyszerfelírás változásával kapcsolatos problémákra. A határozat a gyógyszertörvény újévtől történő módosításához kapcsolódik, és a világjárvány kezdete óta kihirdetett szükségállapot végéig lesz érvényben.

A minisztérium kifejtette, hogy szakmai tanácsok és a betegek igénye alapján változtatott az úgynevezett felhatalmazáson alapuló gyógyszerfelíráson. „A minisztériumhoz nagyszámú beadvány érkezett, amelyben arra hivatkoztak, hogy mind a járóbeteg-, mind a fekvőbeteg-szektor felkészületlen az új jogszabályra. Nem elhanyagolható részét közvetlenül a betegektől érkező javaslatok tették ki, amelyek főként a humán gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és diétás élelmiszerek felírásához való nehézkes hozzáférésre vonatkoztak” – magyarázta a határozatban.

Egyfajta átmeneti időszakot vezetnek be. A háziorvosok 2022. január 1-je előtt kiállított szakorvosi ajánlás alapján, felírhatják a gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket és diétás élelmiszereket. A szakorvosok viszont kötelesek gyógyszereket felírni a betegnek a további orvosi vizsgálatok során. Ezt a feladatot egy másik szakorvosra és egy háziorvosra is átruházhatják megállapodás alapján, legfeljebb két hónapra.

A minisztérium módosította a beteg kórházból való elbocsátásakor történő felírást is, meghatározva az orvos azon kötelezettségét, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszert vagy gyógyászati segédeszközt legfeljebb 30 napra írja fel. Ha a betegnek további gyógyszerekre van szüksége, a háziorvos is felírhatja azokat, de legfeljebb a kórházi kezelést követő fél évben.

Nézze meg a galériában, mit szólnak mindehhez az orvosok?

Változás a gyógyszerek felírásában, döntött a minisztérium!
2022. 02. 18., p – 11:01
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

Fotók: pluska, shutterstock, 

(pluska, tasr)

Bevezető

Ki fogja végül felírni a gyógyszereket, a háziorvosok vagy a szakorvosok? A Marek Krajčí (OĽaNO) korábbi egészségügyi miniszter köré tömörülő képviselők ezt a kötelezettséget a szakorvosokra akarták átruházni, ezt azonban sokan kritizálták. Az egészségügyi minisztérium ezért úgy döntött, hogy közbelép.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment