Search by category:
Egyéb kategória

Napi tíz Picasso-alkotás kelt el a világon tavaly

Napi tíz Picasso-alkotás kelt el a világon tavaly
Juhász Katalin
2022. 02. 22., k – 12:17

2022. február 22., kedd – 14:10
Friss ikon
Off

Törzs

Az év végi „zárszámadásnál” megint az ő neve állt a legtöbb bevételt hozó alkotók rangsorának élén, méghozzá nem kevesebb mint 665,5 millió dollárnyi összeredménnyel. (Összehasonlításképpen: 2020-ban egész Franciaország összes árverésein „mindössze” 578 millió dollárnak megfelelő eurót fizettek ki a licitnyertesek.) Ez az eredmény sokat elárul a világ műkereskedelmének jelenlegi helyzetéről, de persze kellett hozzá az a hatalmas életmű is, amit Picasso létrehozott. A mester halála után Maurice Rheims francia művészettörténész, műkereskedő, Picasso hagyatékának kezelője nem kevesebb mint 120 ezer művet vett leltárba. Ebből a hatalmas anyagból az elmúlt 40 évben az artprice.com atbázisa szerint csaknem 80 ezer fordult meg a világ árverésein, csak tavaly 3462 tétel. Ez annyit jelent, hogy 2021-ben átlagban csaknem tíz Picasso-alkotás került minden egyes nap kalapács alá szerte a világban. (A rangsor második helyén Salvador Dalí szerepel 2387 tétellel, a harmadikon Andy Warhol 1591-gyel.)

Picasso tavalyi bevételeinek csaknem az egyhatodát, 103 410 000 dollárt egyetlen festménye hozta: a Femme assise près d’une fenêtre (Ablaknál ülő nő) című 1932-es portré, amely a festő akkori párját, Marie-Thérèse Waltert ábrázolja. Ezért előzetesen ugyan csak 55 millió dollár körüli összeget vártak, ám a kalapács végül 90 milliónál csapott le, ehhez jöttek még a jutalékok, így alakult ki a végső ár.

Az évek óta tartó sikerek jó előjelnek számítanak az idei év várható Picasso-licitjeihez is. Március 1-jén például a Christie’s londoni aukcióján a La fenêtre ouverte (A nyitott ablak) című, 1929-ben készült festményéért például előzetesen 19–32 millió dollár közötti összeget várnak.

Bevezető

A katalán géniusz, Pablo Picasso (1881–1973) évtizedek óta árverési bevételeket összesítő listák élmezőnyében szerepel, ráadásul legtöbbször az első helyen. Tavaly sem volt ez másképp.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment