Search by category:
Egyéb kategória

Utazás Putyin fejébe  

Utazás Putyin fejébe  
Holop Zsolt
2022. 02. 23., sze – 20:43

2022. február 24., csütörtök – 07:45
Friss ikon
Off

Törzs

Tényleg a NATO-val van baja? Vagy Kijevtől és az ukrán fegyverkezéstől tartott? A soha komolyan nem vett ukrán NATO-tagságot csak Moszkva értette másképp? Végül Putyint is elérték a saját dezinformációi? Nemzetközi kapcsolatokban az a legnehezebb feladvány, hogy a másik fél mit is szűrt le valójában a közösen nézett eseményekből. Hogyan érti azt, amit annyiféleképpen lehet érteni?

Egyben lehetünk biztosak, a két fél sosem pontosan ugyanazt látja.

Viszont a különbség mértéke meghatározó lehet, és most úgy tűnik, szakadék tátong az orosz és az euroatlanti szemlélet között. Persze ez nem annyira meglepő. Putyin a 22 évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta folyamatosan egyre szemtelenebbül nyúl erőszakhoz. A csecsen háború önmagában is brutális volt, és ne felejtsük el, hogy feltehetőleg orosz álterroristák által elkövetett merényletek is szerepet kaptak annak idején.

Aztán ott van a számtalan politikai gyilkosság. Anna Politkovszkaja újságírónő kivégzése, Borisz Nyemcov agyonlövése a Kreml közvetlen közelében, a plutóniumos teától a Novicsokig széles a skála – nem elfeledkezve a külföldön elkövetett merényletekről. Ide tartozik a Szkripalék ellen brit földön bevetett katonai idegméreg és a berlini Tiergartenben lelőtt ellenzéki aktivista. Ennél sokkal hosszabb a lista, szökött oligarchák és ellenzékeik holttestei szegélyezik az orosz hatalom útját.

Grúzia, 2008: orosz katonai akció, amelyre a Nyugat érdemben nem válaszolt. 2014, a Krím félsziget elfoglalása: a Nyugat erre sem válaszolt érdemben, persze pár szankció bekerült a rendszerbe, de valljuk be, nem rettentették el a KGB ezredesét.

2016, az amerikai elnökválasztás befolyásolása: Obama végül orosz diplomaták kitiltásához folyamodott, nagyon-nagyon későn, a választás után, de még Trump beiktatása előtt.

Arról még kevesebbet tudunk hivatalosan, hogy mekkora szerepet játszottak az oroszok a végül sikeres brexitnépszavazásban, de a feltárására létrejött bizottság jelentése még így is bőven betekintést engedett rengeteg gyanús mozzanatba. Ettől még Londonban sorra vásárolhatták a luxusingatlanokat, focicsapatokat és szinte bármit az orosz pénzemberek.

Most pedig tegyük fel őszintén a kérdést. Ezek után miért gondolná Putyin, hogy majd éppen 2022-ben fog az euroatlanti tábor máshogy viselkedni? Hogy most ne néznék el neki Ukrajnát? Hogy lesz néhány újabb szankció, diplomáciai csörte, de majd a megfelelő nyugati jogi irodák lesznek az elsők, amelyek tanácsokat adnak a szankciók megkerülésére? Szépen magyarul mondva: Putyin röhöghet a markába. És azt sem állíthatjuk, hogy ne lenne racionalitás a viselkedésében, hiszen az euroatlanti ignorálás éppen erre kondicionálta. Gázt úgyis akar Európa, hát majd szépen elfelejti az ukránokat.

Ám egyelőre ott tartunk, hogy még nem dőlt el, tényleg igaza lesz-e Putyinnak. De jó esély van rá. És még egy pici arra is, hogy a NATO-tábor végre megrázza magát és megérti, hogy most már muszáj erőt mutatnia, saját áldozatok árán is, mert egyébként nincs megállás.

Bevezető

Az elmúlt három nap visszatérő kérdése, hogy vajon mit akar pontosan Vlagyimir Putyin. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Feledy Botond

Read More

Post Comment